Top 7 beneficii ale lecturii

 Top 7 beneficii ale lecturii

Cărțile – cei mai fideli amici și cei mai înțelepți profesori. Cu toate acestea, în ziua de azi, lectura a devenit o activitate pe care unii nu o mai practică, deși ea constituie un pasaj necesar în viață. Procesul de lectură, nu ne poate aduce decât bine în toate sensurile ale cuvântului. În plus, preferința pentru lectură ar trebui să fie pentru toată lumea, astfel încât este o activitate pentru oameni de toate vârstele. Prin urmare, este atât benefic, cât și necesar să citiți cât mai multe cărți din diferite domenii și scrise în diferite limbi pentru a beneficia pe deplin de avantajele lecturii.

 

Să descoperim cele 7 beneficii ale lecturii:

 

  1. Îmbunătățește concentrarea

 

Când suntem cufundați într-o carte, ne gândim doar la conținutul cărții. Această abilitate de concentrare în timp ce citiți poate fi practicată și este evident că un cititor experimentat se poate concentra mult mai ușor decât un cititor ocazional. Desigur contează și ambianța. Liniștea, timpul și locul potrivit, absența întreruperilor, distragerilor și limitelor de timp: toate acestea ne permit să ne concentrăm mai mult asupra cărții.

 

  1. Stimulează și modelează imaginația

 

În timpul lecturii, sunt activate diferite zone ale creierului și sunt legate direct de capacitatea noastră de imaginație. Pe măsură ce citim, orice descriere este dată în carte (gusturi, mirosuri, peisaje, personaje …), o recreăm imediat în mintea noastră. Astfel, lectura ne determină să fim mai creativi și mai ingenioși.

 

  1. Ameliorează abilitățile de comunicare

 

S-a demonstrat că persoanelor care citesc în mod regulat fac greșeli de ortografie mult mai puține decât cei care nu fac asta, iar cititul, pe lângă faptul că te ajută să fii un vorbitor și un interlocutor mai bun și abil, te ajută să scrii mai bine.

 

  1. Menține creierul activ

 

Mai multe studii confirmă faptul că persoanele care citesc în mod regulat sunt mai puțin susceptibile să dezvolte anumite boli odată cu vârsta. La fel cum ne antrenăm mușchii, trebuie să ne antrenăm și mintea. În acest fel, obținem noi conexiuni neuronale și amânăm debutul unor boli precum boala Alzheimer, sau boala Parkinson.

 

  1. Îmbogățește cultura generală

 

Orice ai citi, înveți ceva nou. Fiecare lectură ne oferă informații, cunoștințe noi, care ne permit să vedem viața din diferite puncte de vedere. Fiecare cunoștință pe care o dobândim este păstrată în mintea noastră, permițându-ne să o reutilizăm ori de câte ori avem nevoie și să facem față oricărei situații care apare.

 

  1. Reduce stress-ul

 

Știați că cititul poate reduce stresul cu până la 60%? Această activitate ne relaxează și ne face să facem o pauză de la lumea reală și problemele care o caracterizează. Este o modalitate de a ieși din rutina cotidiană.

 

  1. Ajută la un somn mai profund

 

Stresul zilnic și grijile ne afectează negativ somnul. Dimpotrivă, relaxarea și cufundarea într-o carte înainte de somn îmbunătățește calitatea somnului. Când vă aflați în pat și citiți, nu numai  mintea dvs. este stimulată pozitiv, dar și mușchii se relaxează, pentru că nivelul de cortizol (hormonul responsabil pentru stres) scade, ceea ce vă permite să dormiți liniștit.

 

Citiți! Zâmbiți! Trăiți! 🙂

Posibil sa-ti placa:

Leave a Reply