30 LUCRURI INTERESANTE DESPRE PASAREA COLIBRI

 30 LUCRURI INTERESANTE DESPRE PASAREA COLIBRI

Cea mai mica pasare din lume, pasarea colibri, are niste trasaturi atipice, fiind complet diferita de celelalte colege din regnul pasarilor. Pe cat de mica este, pe atat de uimitoare este, avand unele caracteristici uimitoare, avand in vedere proportiile sale. Iata 30 lucruri interesante despre pasarea colibri:

 1. Pasarea colibri este cea mai mica pasare din intreaga lume.

 2. Cea mai mica pasare din lume poate sa isi schimbe reflexia culorii penelor, dar si sa sa ascunda culorile penajului ei.

 3. Culoarea radianta a penelor vine din irizarea culorilor, ca si in cazul bulelor de sapun sau ca si in cazul prismei.

 4. Creierul unei pasari colibri cantareste 4.2% din greutatea corporala, aceasta fiind cea mai mare proportie din aria pasarilor.

 5. Pasarile colibri sunt extrem de inteligente si isi pot aduce aminte fiecare floare la care au fost deja, stiind si cat dureaza ca o floare sa fie umpluta cu nectar.

 6. Pasarea colibri poate sa auda si sa vada mai bine decat oamenii. De asemenea, ea poate observa lumina ultravioleta.

 7. Limba pasarii colibri are forma literei „W”, iar perisorii speciali aflati pe limba ei ajuta la extragea nectarului din flori.

8. In general, ciocul pasarii colibri are forma obisnuita, doar proportiile acestuia sunt neobisnuite, comparativ cu marimea corpului pasarii colibri. Partea de jos a ciocului este putin flexibila.

 9. Inima pasarii colibri are 1 260 batai per minut si are 250 batai pe minut cand se odihneste. De asemenea, greutatea inimii pasarii colibri cantareste 2.5% din greutatea sa corporala.

 10. Prin urmare, metabolismul pasarii colibri este de de 100 de ori mai puternic decat metabolismul unui elefant. Totodata, temperatura corpului are aproximativ 42 de grade celsius.

 11. Picioarele pasarii colibri sunt extrem de slabe, abia putand sa mearga. De aceea, pasarile colibri prefera sa zboare, in loc sa isi foloseasca picioarele.

 12. O pasare colibri poate cantari intre 2 si 20 de grame (in conditiile in care o moneda cantareste aproximatic 2.5 grame!).

 13. Aproximativ 30% din greutatea pasarii colibri este alcatuita din muschii de zbor, in conditiile in care muschii pectorali umani ocupa 5% din greutatea corporala.

 14. Femelele sunt mai mari ca si masculii din aceasta specie. Pasarile colibri nu sunt monogame pe viata, iar masculii nu ajuta femelele la cresterea puilor (tot femelele construiesc cuibul intreg).

15. Daca vorbim despre penajul pasarii colibri, s-a estimat ca aceasta are in medie 940 de pene.

16. Puiul pasarii colibri este mai mic decat o moneda şi nu poate zbura. De obicei, puiul colibri sta in cuib pana la trei saptamani.

17. Majoritatea pasarilor colibri mor in primul an de viata, insa pot trai pana la zece ani.

18. Durata medie de viata a pasarilor colibri este de cinci ani.

19. Cea mai bătrână pasare colibri a avut doisprezece ani.

20. Masculii devin foarte agresivi atunci cand un alt mascul le incalca teritoriu si ii urmaresc.

21. Pasarea colibri bate din aripi de 70 ori pe secunda si 200 ori atunci cand prinde avant.

22. Pasarea colibri este singura pasare care poate zbura si inainte, si inapoi, in lateral si chiar cu susul in jos.

23. Cea mai mica pasare din lume poate parcurge aproximativ 48 kilometri pe ora.

24. Aripile pasarii colibri se rotesc in forma cercului.

25. Unele specii pot calatori aproximativ 3 220 kilometri de doua ori pe an, in timpul migrarii. Inaintea migrarii, pasarea colibri isi poate dubla greutatea.

26. Pasarile colibri nu migreaza stand pe spatele gastelor.

27. Pasarea colibri mananca de sapte ori pe ora pentru 30-60 secunde. De asemenea, ele pot consuma mici insecte pentru proteine.

28. O pasare colibri viziteaza aproximativ 1 000 flori pe zi pentru nectar.

29. Cand dorm, pasarile colibri intra intr-o stare de hibernare numita toropeala. Prin aceasta toropeala, ele isi conserva energia, putand sa salveze 60% din energia din acel moment. Cand pasarea colibri se afla in aceasta stare, pulsul poate sa scada la 50 batai pe minut, iar temperatura corpului poate ajunge la 21 grade celsius.

30. Dureaza aproximativ o ora ca o pasare colibri sa isi revina din starea de toropeala. De asemenea, atunci cand se afla in starea de toropeala, pasarea colibri sta cu capul in jos. Starea de toropeala poate fi fatala pentru pasarile colibri care sunt slabe.