Top 5 curiozități despre Colonia Dignidad

 Top 5 curiozități despre Colonia Dignidad

Un centru pentru imigranți devine un lagăr al nazismului și o sectă în care se practică violența și abuzul sexual.

Colonia Dignidad sau „Colonia Demnității” nu a fost nici pe departe ceea ce ar putea să sune. A fost un centru înființat într-o zonă izolată din Chile, în mijlocul Munților Anzi, la aproximativ 350 de km de capitala Santiago de Chile, întemeiat în anul 1961 pentru imigranții germani din această țară. Devine în curând însă un lagăr al nazismului și o sectă condusă de către predicatorul și fostul soldat al Wermacht-ului Paul Schäfer. Timp de 30 de ani acest centru devine un lagăr în care cei „internați” erau supuși unui regim bazat pe tortură, abuz sexual și îndoctrinare. Secta a fost operațională până în anul 2007 când mai mulți lideri au fost arestați fiind acuzați de crime, violențe sexuale, pedofilie, cât și alte acuzații extrem de grave.

Paul Schäfer, un predicator al nazismului.

Paul Schäfer a dus mai departe ideologia nazismului în mijlocul Anzilor chilieni. A condus colonia cu o mână de fier. Cei care erau internați aici nu mai aveau nicio șansă de scăpare. Nu aveau voie să părăsească colonia, nu aveau voie să studieze sau chiar să beneficieze de îngrijiri medicale. Aceștia se supuneau unui regim de detenție și de muncă forțată. Între 1961 și 1997 s-a descoperit că Paul Schäfer se face vinovat de perversiuni sexuale asupra a nu mai puțin de 30 000 de copii. Acesta a fost condamnat în anul 2010 la 20 de ani de închisoare de către autoritățile chiliene. Însă, numeroși alți lideri ai Coloniei au scăpat din calea justiției. Printre aceștia se numără și Hartmut Hopp, fostul adjunct al lui Schäfer care a fugit în Germania în anul 2011.

Numeroși lideri naziști au avut legături cu Colonia Dignidad.

Colonia a avut numeroase legături cu liderii naziști care au fugit în America de Sud pentru a scăpa de justiția internațională. De curând s-a descoperit că însuși „Îngerul Morții”, Josef Mengele a vizitat centrul pentru o scurtă perioadă de timp înainte de a pleca spre Argentina. Sunt speculate numele mai multor alți lideri naziști: Martin Bormann și chiar Adolf Hitler. Dar informațiile despre prezența sau legătura acestor doi lideri naziști cu Colonia nu reprezintă până în prezent decât simple teorii ale conspirației. Potrivit datelor oficiale aceștia au murit în Berlin în anul 1945.

Colonia Dignidad a fost și o închisoare pentru deținuții politici ai regimului lui Augusto Pinochet.

Colonia a avut legături foarte strânse cu regimul dictatorului chilian Augusto Pinochet. Aici erau „internați” adversarii săi politici cât și cei care protestau împotriva regimului militar al liderului chilian între anii 1973 și 1997. După revoluția care a dus la căderea lui Pinochet apar primele investigații cu privire la abuzurile care au avut loc în Colonia Dignidad. Atunci au avut loc și primele condamnări pentru infracțiuni deosebit de grave. Paul Schafer reușește să fugă atunci din Colonie și să părăsească statul Chile emigrând în Argentina.

Povestea din lagăr intră în atenția publicului larg.

După ce lagărul a fost închis definitiv în anul 2007 locul devine un punct turistic pentru cei interesați de istoria nazismului după căderea regimului hitlerist cât și al istoriei recente a statului Chile. De asemenea, în anul 2016 Guvernul Germaniei a făcut publice arhivele cu privire la cazul „Colonia Dignidad” încercând să-și spele în acest fel vina de a fi ascuns ceea ce s-a întâmplat în acel loc cât și faptul că nu a acționat în niciun fel pentru a stopa atrocitățile din acel centru.

Povestea  deținuților din Colonia Dignidad este însă și mai larg mediatizată prin ecranizarea în SUA, în anul 2015, de către regizorul german Florian Gallenberger a filmului „Colonia”. Filmul spune povestea unei tinere, interpretată de către actrița britanică Ema Watson, care intră în infama Colonie pentru a-l găsi pe iubitul ei, interpretat de către acotrul Daniel Brühl, condamndat de către regimul lui Pinochet și trimis în lagărul din care nu se mai putea scăpa.