20 de lucruri incredibile despre creier

 20 de lucruri incredibile despre creier

 

Creierul este cel mai complex și imprevizibil organ din corpul uman. În prezent, el încă mai păstrează multe mistere pentru oamenii de  știință. Descoperă 20 de fapte surpinzătoare despre creierul uman!

 

 1. Emisfera dreaptă a creierului nostru gestionează abilitățile motorii ale părții stângi a corpului nostru, respectiv, emisfera stângă controlează și gestionează partea dreaptă.

 

 1. Cu 170 de miliarde de celule, inclusiv 90 de miliarde de neuroni care pot forma fiecare până la 60.000 de sinapse, este cea mai complexă mașină din univers. Fascinant, nu?

 

 1. Cu o greutate medie de 1,4 kg la adulți, creierul reprezintă aproximativ 2% din masa corporală totală.

 

 1. Impulsul nervos se propagă cu o viteză cuprinsă între 1 și 100 de metri pe secundă în funcție de caz, adică până la 360 km / h!

 

 1. Creierul femeilor este în medie cu 100 de grame mai ușor decât cel al bărbaților, fără a afecta abilitățile cognitive. Einstein avea un creier relativ mic.
  P.S. Până la urmă contează calitatea, și nu cantitatea!

 

 1. Creierul are o capacitate de stocare limitată și trebuie să uite în mod regulat anumite lucruri pentru a face loc noilor amintiri.

 

 1. A citi cu voce tare și a vorbi mult contribuie la dezvoltarea creierului la copii. (și la maturi, de ce nu?)

 

 1. Muzica este capabilă să modifice viteza ritmului creierului, care, printre altele, afectează dispoziția și productivitatea.

 

 1. Lipsa de oxigen a creierului timp de 5 până la 10 minute provoacă leziuni cerebrale permanente.

 

 1. Noi conexiuni neuronale apar de fiecare dată când rezolvăm o problemă sau stocăm o nouă memorie.

 

 1. Când este treaz, creierul uman produce aproximativ 25 de wați, energie electrică suficientă pentru a alimenta un bec mic.

 

 1. Studiile au arătat că chiar și cea mai mică doză de putere dată unei persoane schimbă modul în care creierul funcționează și scade empatia.

 

 1. Creierul nostru are 60% grăsime, ceea ce îl face cel mai gras organ din corpul nostru. ( Acum știu care va fi scuza mea pentru a nu slăbi 🙂 )

 

 1. În timpul orgasmului, creierul eliberează atât de multă dopamină, încât ar părea ca o persoană pe heroină, dacă ar trece scaner cerebral.

 

 1. Mirosul de ciocolată crește activitatea anumitor unde cerebrale și declanșează o senzație de relaxare.
  P.S. Asta știam noi, nu?

 

 1. Alcoolul nu te face să uiți nimic. Celebrul „blackout” se datorează numai faptului că creierul nu mai este temporar în măsură să facă conexiuni noi.

 

 1. Există peste 100.000 de reacții chimice în creierul nostru în fiecare secundă. WOW!

 

 1. Creierul, deși controlează întregul sistem nervos, nu are el însuși nervi. Prin urmare, este insensibil la durere și de aceea chirurgii pot opera pe pacienții conștienți.

 

 1. În timpul sarcinii, creierul femeilor se micșorează treptat. Apoi durează 6 luni ca să revină la dimensiunea inițială.

 

 1. Putem supraviețui doar cu jumătate din creierul nostru.

 

Am prezentat astăzi doar 20 de curiozități despre creier, dar câte mai rămân neexplorate…