Top 10 curiozități despre Portugalia

 Top 10 curiozități despre Portugalia

1. Portugalia are aceleași granite încă din anul 1139, astfel este considerate cea mai veche țară din Europa. A fost regat până în anul 1910, moment în care a devenit Republică.

2. Limba portugheză este limba oficială în 9 țări, printre care remarcăm : Angola, Brazilia, Cabo Verde, Timorul de Est, Guineea Ecuatorială, Guineea-Bissau, Macau, Mozambic, São Tomé și Principe, precum și Goa în India. Portugheza este vorbită de relativ 220 milioane de vorbitori, fiind a 6 cea mai vorbită limbă din lume.

3. Un lucru fascinant este faptul că drapelul portughez a fost conceput de artiștii naționali. Culorile nu au fost alese aleatoriu, ci conțin o încărcătură simbolică. Astfel culoarea verde semnifică speranța în viitor, iar culoarea roșie amintește de vărsarea de sânge în timpul luptelor. Iar scutul, plasat în mijlocul drapelului desemnează victoriile națiunii în luptele cu maurii.

4. Capitala Portugaliei, Lisabona, este mai veche decât Roma cu aproximativ 4 secole. La fel, este cunoscută ca fiind a doua cea mai veche capitală europeană.

5. În Lisabona este situată cea mai veche librărie din lume, denumită Livraria Bertrand. Ea a fost concepută în 1732, fiind funcțională și în prezent.

6. Portugalia este una dintre cele mai liniștite țări din Europa. Acest fapt se datorează ratei scăzute de criminalitate și standartelor ridicate de viață, criterii (analizate de Indicile Global al Păcii în 2019) în baza cărora Portugalia a fost clasată pe locul 3 din 163 de țări. Impresionant, nu-i așa? La fel, aceste critrii sugerează că speranța medie de viață este destul de mare. Apropo, pe meleagul portughez, genul femenin trăiește în medie cu 6 ani mai mult decât genul masculin.

7. Știați că cocoșul este un simbol al Portugaliei? Povestea provenienței acestui simbol este destul de nostimă. Însă, în linii generale, un cocoș mort a fost un veridic ajutor pentru un presupus criminal ca să-și demonstreze nevinovăția. Numele cocoșului era Barcelos, și este sărbătorit chiar și în ziua de azi. De aceea, ve-ți observa ulte suveniruri cu cocoși, sub orice formă.

8. Este interesant, dar și important de știut pentru cultura generală că Portugalia a fost prima țară care a abolit sclavia. Încă în 1819, Portugalia care era un jucător puternic în comerțul cu sclavi, a abolit sclavia. Deși cazul abolirea sclaviei în Marea Britanie este mult mai mediatizată, ea s-a petrecut abia în anul 1833. Cu toate aceste Portugalia era mult mai progresistă în acest sens.

9. Intresting and fun fact pentru iubitorii de fast-food: Portugalia găzduiește cel mai frumos și faimos McDonald’s din lume. Deși frumusețea este un termen destul de subiectiv, McDonald’s-ul din Portugalia este original, fiind amplasat în Porto, care este uimitor de formidabil. Este amplasat într-o clădire Art Nouveau, care datează din anii 1930, și care pe timpuri găzduia Imperial Cafe. Actualmente, McDonald’s din Portugalia a preluat titlul iconic al vechii clădiri. Este uimitor prin tavanele ornamentate, candelabre atârnate în intrior și inscripții aurii deasupra ușilor.

10. Un alt factor curios, dar și destul de important pentru întreaga omenire: Portugalia este considerată liderul mondial în producția de energie regenerabilă. Ea reușește să-și satisfacă/suplinească tocmai 70 % din necesarul său de energie, prin intermediul apei, vântului și soarelui. Este uimitor, însă la fel Portugalia este capabilă să transforme mișcarea valurilor în energie și electricitate. Este un pas enorm spre un viitor mai bun pentru toți.

Sperăm că vam delectat cu câteva fapte interesante despre Portugalia și am reușit să vă facem curioși să descoperiți lumea din jur.

Pe curând 😊


Daca articolul cu curiozitati a fost util, va rog sa ne motivati cu un like astfel editorii vor scrie mai multe articole utile, va incurajam sa ne scrieti si pe facebook despre ce ati dori sa fie urmatorul articol, va multumim.

Posibil sa-ti placa: