Curiozitati despre Mos Nicolae

 Curiozitati despre Mos Nicolae

Mos Nicolae este o figură legendară care este celebrată în multe țări din Europa de Est și din Europa de Vest în ziua de 6 decembrie. Acest personaj este cunoscut pentru faptul că aduce daruri copiilor cumsecade și îi pedepsește pe cei neascultători. În timp ce Mos Nicolae are rădăcini în istoria creștină, el a devenit un simbol important al sărbătorilor de iarnă în multe culturi din întreaga lume.

Iata cateva curiozitati despre Mos Nicolae

 1. Mos Nicolae este cunoscut și sub numele de Sfântul Nicolae, Sfântul Nicolae de Bari sau Nicolae de Myra.
 2. Sfântul Nicolae a trăit în secolul al III-lea în orașul Myra, în Turcia, și a fost canonizat ca sfânt după moartea sa.
 3. Sfântul Nicolae a devenit cunoscut pentru faptul că aducea daruri copiilor cumsecade și îi ajuta pe cei săraci.
 4. Sfântul Nicolae este considerat un sfânt protector al copiilor și al marinarilor.
 5. Sfântul Nicolae a fost numit episcop al orașului Myra și a luptat pentru drepturile creștinilor în timpul persecuțiilor romane.
 6. Legendele despre Sfântul Nicolae au început să se răspândească în Europa în secolele al IV-lea și al V-lea și au fost aduse în Europa de Vest de călugării creștini.
 7. Mos Nicolae a devenit un personaj important în sărbătorile de iarnă în țări precum Olanda, Germania, Belgia și Austria, unde este cunoscut sub numele de Sinterklaas.
 8. În Anglia, Mos Nicolae a devenit cunoscut sub numele de “Father Christmas” în timpul perioadei elisabetane.
 9. În SUA, Mos Nicolae a devenit cunoscut sub numele de “Santa Claus” după ce a fost popularizat de către scriitorul Washington Irving în secolul al XIX-lea.
 10. În multe țări din Europa de Est, Mos Nicolae este însoțit de personajul Moș Crăciun, care aduce daruri copiilor pe 24 decembrie.
 11. În multe țări, Mos Nicolae este îmbrăcat într-o robă roșie și poartă o barba albă lungă.
 12. În Olanda, Mos Nicolae este însoțit de “Zwarte Pieten” (Petre negre), care sunt ajutoarele sale îmbrăcați în haine negre.
 13. În Germania, Mos Nicolae este însoțit de personajul “Knecht Ruprecht”, care poartă o robă neagră și este cunoscut pentru faptul că îi pedepsește pe copiii neascultători.
 14. În multe țări, Mos Nicolae este însoțit de o sanie trasă de reni, în care aduce darurile copiilor.
 15. În SUA, Mos Nicolae este cunoscut pentru faptul că intră în casele oamenilor prin hornul chiminăului.
 16. În multe țări, Mos Nicolae este cunoscut pentru faptul că ține un caiet în care își notează comportamentul copiilor și dacă sunt cumsecade sau nu.
 17. În unele țări din Europa de Est, Mos Nicolae este însoțit de personajul “Moș Gerilă”, care poartă o haină de lână și aduce daruri copiilor pe 6 decembrie.
 18. În Rusia, Mos Nicolae este însoțit de personajul “Ded Moroz”, care poartă o robe albă și aduce daruri copiilor pe 31 decembrie.
 19. În multe țări, Mos Nicolae este cunoscut pentru faptul că ține un toiag lung, care îl ajută să se sprijine când merge.
 20. În multe țări, Mos Nicolae este cunoscut pentru faptul că poate să vorbească toate limba și poate să îi îndemne pe copii să fie buni și ascultători în toate limbile.

În încheiere, Mos Nicolae este o figură legendară care a devenit un simbol important al sărbătorilor de iarnă în multe culturi din întreaga lume. Indiferent de numele sub care este cunoscut, Mos Nicolae este o sursă de bucurie și emoție pentru copiii din toată lumea, care așteaptă cu nerăbdare să primească darurile aduse de acest personaj magic. Mos Nicolae este un simbol al bunătății și al milosteniei și este un exemplu pentru noi toți de cum ar trebui să fim mai buni și să îi ajutăm pe cei din jurul nostru.