Curiozitati despre Desertul Sahara

 Curiozitati despre Desertul Sahara

 

Toti am auzit despre Sahara, cel mai mare desert de pe planeta, si probabil ca am vazut imagini uimitoare ale acestei regiuni. Insa, cate stii despre Sahara? Exista multe curiozitati interesante despre aceasta regiune, si astazi ne vom uita mai aproape la cateva dintre ele. Daca vrei sa afli mai multe despre Sahara si ce se ascunde in aceasta regiune, citeste mai jos pentru a afla 15 curiozitati de top despre Sahara.

 

Sahara este unul dintre cele mai mari si mai faimoase deserturi din lume. Acoperind aproximativ 9 milioane de kilometri patrati, Sahara se intinde pe mai multe taramuri, de la nordul Africii de Vest pana la sudul Africii de Nord. Sahara este bogata in cultura si istorie, de la inscriptiile antice descoperite in regiune, la o multime de stiluri arhitecturale unice. Acest desert este acoperit cu o multime de tipuri diferite de sol, de la nisipuri fine si stanci, la vai si lacuri.

Lista de curiozitati:

Acum ca am prezentat cateva informatii de baza despre Sahara, haideti sa vedem ce curiozitati interesante se ascund in acest desert:

1. Sahara este unul dintre cele mai vechi deserturi din lume. Se presupune ca a existat de aproximativ 3 milioane de ani.

2. Cel mai mare lac din Saharan este Lacul Nasser, care se intinde pe o suprafata de o mie de kilometri patrati si este situat in Egipt.

3. Sahara este acoperita cu o multime de plante si animale unice. Printre acestea se numara camila, bufnița, elefantul african, șarpele Saharan, antilopa, leul saharian, șoimul, ibisul egiptean, și mai multe specii de pesti.

4. Nisipurile desertului Sahara sunt destul de fierbinti, atingand temperaturi de peste 50 de grade Celsius in timpul zilei.

5. Sahara absoarbe anual aproximativ doua miliarde de tone de carbon, care ajuta la reducerea nivelului de dioxid de carbon din atmosfera.

6. Sahara are cea mai mare caldura solara anuala din lume, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius pe timpul verii.

7. Sahara este acoperita cu o multime de ruine antice, printre care se numara ruinele imperiului roman, ruinele egiptene, ruinele faraonilor si ruinele berbere.

8. Oamenii au locuit in Sahara de mii de ani, iar aproximativ un milion de oameni traiesc in aceasta regiune in prezent.

9. Sahara absoarbe aproximativ 10% din caldura solara din intreaga lume.

10. Sahara are unele dintre cele mai mari dune de nisip din lume, care pot ajunge pana la 600 de metri inaltime.

11. Sahara este acoperita cu o multime de formatiuni rosii, formate din stanci si nisipuri de diferite culori si texturi.

12. Sahara absoarbe anual aproximativ 50 de miliarde de tone de apa din Mediterana si marele bazin de apa dulce din Africa.

13. Sahara are una dintre cele mai mari zari din lume, cu aproximativ 3000 de stele vizibile pe cerul noptii.

14. Sahara are cea mai mare concentratie de metale rare din lume, printre care se numara aur, argint, cupru, plumb, zinc si fier.

15. Sahara are una dintre cele mai mari variatii de temperatura din lume, variatiile de temperatura putand sa ajunga la 70 de grade Celsius sau chiar mai mult.

 

Chiar daca Sahara este unul dintre cele mai aride si mai neprietenoase medii din lume, aceasta regiune ascunde o multime de curiozitati interesante. Acest articol a prezentat 15 curiozitati de top despre Sahara, de la nisipurile fierbinti si stancile rosii, la ruinele antice si metalele rare. Daca vrei sa afli mai multe despre Sahara, ia-ti o casca de protectie si exploreaza aceasta regiune uimitoare!