20 DE CITATE ALE LUI BLAISE PASCAL

 20 DE CITATE ALE LUI BLAISE PASCAL

Blaise Pascal (19 iunie 1623 – 19 august 1662) a fost un matematician, fizician, inventator, scriitor si filozof crestin francez. Copil minune, educat de catre tatal sau – un colector de taxe din Rouen, Pascal a studiat stiintele naturii, iar munca lui ulterioara a adus importante contributii in studiul fluidelor si a clarificat conceptele de presiune si vacuum, prin generalizarea studiilor lui Evangelista Torricelli. El a fost unul din primii doi inventatori ai calculatorului mecanic. A construit 20 de astfel de masini pe care le-a numit calculatoarele lui Pascal, si ulterior Pascaline.

Pascal si a adus contributia si in matematica incepand cu varsta de 16 ani, cand a scris un important tratat asupra geometriei priective. A colaborat cu Pierre de Fermat in teoria probabilitatii, influentand puternic dezvoltarea economiei moderne si a stiintelor sociale.
Filozofia inradacinata in conceptele religioase ii sunt datorate surorii acestuia Jaqueline, care se identifica cu o miscare religioasa din interiorul catolicismului, numita janseism. Dupa o perioada religioasa petrecuta in ultima parte a anului 1654 a inceput sa scrie lucrari influente de filozofie si teologie. Doua dintre lucrarile cele mai importante, “Scrisori provinciale” si “Ganduri” dateaza din aceea perioada.

Putem spune ca Pascal a fost un reprezentant complet al vremii in care a trait, ingloband o cunoastere pe care putini din acea perioada o aveau sau o puteau stapani. Aceasta cunoastere i-a permis sa se poata exprima in citate care sunt, si probabil ca vor ramane, actuale atata cat vor exista oameni pe acest pamant.

Mai jos aveti cateva dintre multitudinea de citate pe care Pascal le-a enuntat de-a lungul vietii sale.

1. Vrei ca oamenii sa gandeasca bine despre tine? Nu vorbi de bine despre tine.

2. Toate nenorocirile unui om vin din aceea ca nu e capabil sa stea singur, linistit intr-o camera.

3. Timpul vindeca durerile si conflictele, deoarece ne schimbam si nu mai suntem aceeasi. Nici jignitorul si nici jignitul nu mai sunt aceeasi.

4. Adevarul este atat de obscur in zilele acestea, iar falsitatea atat de bine impamantenita, incat daca nu iubim adevarul nu il putem cunoaste.

5. Am facut aceasta scrisoare mai lunga decat de obicei, doar pentru ca nu am avut timp sa o fac mai scurta.

6. Oamenii sunt de obicei mult mai convinsi de motivele descoperite de ei insisi, decat de cele aratate de altii.

5. Credinta este diferita de dovada; ultima este umana, iar prima este un dar divin.

6. De vreme ce nu putem sa stim tot ce e de stiut despre orice, ar trebui sa stim cate putin despre orice.

7. Noi suntem doar minciuna, duplicitate, contradictie; in acelasi timp ne ascundem si ne deghizam noi insine de noi insine.

8. Iubirea are motive, pe care motivul nu poate sa le inteleaga.

9. Justitia si puterea trebuie aduse impreuna, in asa fel incat orice este just ar trebui sa fie si puternic, si orice este puternic ar trebui sa fie just.

10. Doua lucruri controleaza natura omului, instinctul si experienta.

11. Daca castigi, castigi totul. Daca pierzi, nu pierzi nimic. Atunci, fara a ezita, pariaza ca El exista.

12. Elocventa este o pictura a gandurilor.

13. Mereu admiri ceea ce nu intelegi.

14. Ateismul arata o putere a mintii, dar numai pana la un anumit nivel.

15. Nu iubim niciodata o persoana, ci doar calitatile acesteia.

16. Natura noastra consta in miscare; repausul total este moarte.

17. Farmecul faimei este atat de mare incat ne place orice obiect legat de asta, inclusiv moartea.

18. Raul este usor si are o infinitate de forme.

19. Oricine ar trebui sa se cunoasca pe sine. Daca asta nu ajuta la a descoperi adevarul, atunci ar trebui sa fie o regula de viata si nu este nimic mai bun ca asta.

20. In inima fiecarui om exista un vid sub forma divina care nu poate fi inlocuit de nimic creat, ci doar de catre Dumnezeu, Creatorul, cunoscut prin Iisus.