Tot ce vrei să știi despre lentile de contact colorate

 Tot ce vrei să știi despre lentile de contact colorate

În acest articol vom discuta despre:

 1. Istoricul lentilelor de contact
 2. Tipurile de lentile de contact
 3. Cum se pun și se scot lentile de contact?
 4. Avantaje și dezavantaje purtării lentilelor de contact
 5. Mituri despre lentile de contact
 6. Curiozități despre lentile de contact

 

Ai probleme de vedere sau pur și simplu ești curios? În acest caz te invit sa descoperi câteva informații esențiale despre lentile de contact.

 1. Istoricul lentilelor de contact colorate/Cum au apărut lentile de contact?

Lentilele de contact au devenit un lucru obișnuit în secolul XXI. Majoritatea oamenilor le poarta în fiecare zi, însă puțini sunt cei care s-au interesat de originea lentilelor de contact. Ceea ce a fost la sorginte doar o idee, a celebrului Leonardo da Vinci, a evoluat treptat în conceptul de lentile de contact. Aici puteți vedea un scurt istoric evolutiv.
O prim idee despre conceptul de lentile de contact datează încă din 1508 și este sugerata de celebrul inventator da Vinci. El a propus primele schițe care ilustrează ideea ca vederea umana ar putea fi modificata prin plasarea corneiei direct în apa. Ulterior, abia după 350 de ani, astronomul britanic Herschel a propus ideea de a face o matriță a ochilor unei persoane pentru a permite producerea lentilelor corective.

Iar în 1887, ideea devine pentru prima data realizata. Există mai multe  controverse cu privire la cine a creat prima pereche de lentile. Unele surse indica faptul că este vorba de germanul F.A. Muller, dar altele indică medicul elvețian Adolf E. Fick și opticianul din Paris Edouard Kalt. Cu toate acestea, lentilele erau de sticla și acopereau întregul ochi, astfel fiind denumite „lentile scleral”. Aceste lentile nu au obținut acceptarea pe scară largă, pentru ca puteau fi purtate doar câteva ore și erau foarte grele.

Peste jumate de secol, au fost fabricate pentru prima data, lentile de contact din plastic. Au fost elaborate și create de optometristul William Feinbloom, din New York. El a reușit sa introducă pe piața, primele lentile de contact sclerale, care au fost create dintr-o combinație de sticlă și plastic.  E de menționat, ca aceasta combinație de materiale era mult mai reușita, pentru ca lentilele erau semnificativ mai ușoare.

Știința evoluează, și apar tot mai multe invenții, fapt care permite o dezvoltare mai progresista a lentilelor de contact. Astfel, în jurul anului 1948, apar primele lentile de contact din plastic, care au fost concepute astfel încât sa acopere doar corneea ochiului. Este un veritabil progres. Inventatorul a fost opticianul californian Kevin Tuohy. El a realizat lentile dintr-un material  plastic neporos numit polimetil metacrilat. Pe lângă faptul ca puteau fi purtate doar 16 ore, ele se mișcau cu fiecare clipire.

În 1959, apare poate cel mai mare progres din istoria contactelor, pentru ca apar primele lentile hidrofile. Descoperirea a fost făcută de chimiștii cehi Otto Wichterle și Drahoslav Lim. Iar deja în 1971, au fost lansate primele lentile de contact moi aprobate de FDA în Statele Unite, lentile de contact de marca „SofLens”.

În mai puțin de un deceniu, se introduc lentile de contact GP, care sunt permeabile la gaz, astfel încât oxigenul poate trece direct prin lentilele tip GP pentru a menține corneea sănătoasă, fără a fi nevoie să se bazeze exclusiv pe lacrimi care conțin oxigen. Iar în 1981, apare aprobarea FDA pentru noi lentule de contact moi, pentru uzura prelungita, chiar și peste noapte. Cel puțin doua mărci de lentile siliconice hidrogel (EW – Air Optix Night & Day și PureVision )sunt aprobate pentru pana la 30 de zile de uzura continua. Un adevărat miracol, pentru oamenii care suferă de vederea scăzuta.

În 1987, pe piața apar primele lentile de contact moi de unica folosința. Ele câștiga popularitate în rândul consumatorilor pentru beneficiile lor pentru sănătate și confort. În 2002, se comercializează și primele lentile de contact din silicon-hidrogel. Ele sunt mult mai avansate, pentru ca permit sa treacă prin lentila, mai mult oxigen către cornee. Acest fapt este foarte benefic pentru sănătatea ochilor.

Anul 2002, este marcat în istoricul lentilelor de contact prin aprobarea de FDA a lentilelor de contact care restabilesc vederea peste noapte, pentru următoarea zi. În timp ce dormiți, lentilele remodelează ușor suprafața frontală a ochiului (corneea), astfel încât să puteți vedea clar a doua zi după ce ați îndepărtat lentilele când vă treziți. Acest proces este denumit Ortokeratologia. Iar în 2010, devin disponibile lentile din silicon-hidrogel fabricate la comandă. Aceste modele au diametre mai mici și mai mari și o gamă mai largă de curburi și puteri decât lentilele moi convenționale pentru o potrivire mai personalizată.

Este uimitor ce drum lung a parcurs tehnologia lentilelor de contact, pentru a crea un obiect care este atât de indispensabil și uzual în ziua de azi. Data viitoare când introduceți lentile de contact, amintiți-vă cât de fericit e omul modern, pentru simplu fapt ca poate profita acum de obiecte care cândva erau de neconceput și mulțumiți în gând acești oameni pentru curajul lor și aportul pentru istoria omenirii.

Am aflat cum au apărut lentilele de contact, acum sa descoperim și diversitatea lor.

 

 1. Tipurile de lentile de contact sau câte tipuri de lentile de contact exista?

Lentilele de contact pot fi clasificate în baza mai multor criterii. În continuare voi încerca să sistematizez toate informațiile, astfel încât să fie concis.

I. Lentile de contact purtate în scop medical (corectarea viciilor).

În această categorie se înscriu lentilele care au efect  corector pentru astfel de vicii, precum: astigmatism, miopie, hipermetropie. Scopul acestor lentile de contact este de a corecta puterea de refracție a ochiului, astfel încât să corecteze vederea la 100 %, în cazul în care este posibil de funcționalitatea ochiului.
Lentilele de contact din această categorie diferă în funcție de afecțiunea ochiului:

 1. Lentile de contact torice

  – sunt predestinate pentru tratarea astigmatismului. Astigmatismul fiind o afecțiune cauzată de o curbură neregulată a corneei, care necesită corectare pentru a avea o vedere clară.

 2. Lentile de contact sferice

  – sunt cele mai sigure pentru funcționalitatea ochilor, pentru că reproduc suprafața sferică a ochiului. Se deosebesc prin puterea lor optică, care este la fel în diferite zone ale lentilei. Acest tip de lentile este utilizat pentru corectarea miopiei și hipermetropiei.

 3. Lentile de contact bifocale

  – sunt destinate persoanelor care au nevoie să corecteze vederea la distanță și de aproape în același timp, adică corectarea atât miopiei, cât și hipermetropiei. Acest timp de lentile asigură o vedere clară indiferent de direcția privirii, datorată lipsei astigmatismului oblic.

 4. Lentile de contact multifocale/progresive

  – acest tip de lentile este prescris pentru persoanele care suferă de presbiopia și au capacitatea de a corecta problemele legate de scăderea capacității de acomodare a ochilor.
  Capacitatea de acomodare a ochiului uman începe să scadă după vârsta de 40 de ani!

II. Lentile de contact purtate în scop terapeutic/ lentile de contact curative

Acest tip de lentile este folosit ca un fel de pansament post-operator, datorită funcției sale de a reduce lumina ascuțită și hidratând corneea în cazul în care este deteriorată. La fel sunt folosite pentru tratarea ambliopiei, afecțiunea care se manifesta slăbirea acuității vizuale fără simptome vizibile de boală.

III. Lentile de contact purtate în scop estetic

Acest tip de lentile este utilizat în scop estetic, de exemplu pentru a schimba culoarea irisului sau pentru a masca un defect structural prezent din naștere sau dobândit pe parcursul vieții (cicatrici posttraumatice). E demn de menționat că lentile colorate pot fi atât cu dioptrii, cât și fără, și pot fi găsite în diverse game de culori, de exemplu: lentile de contact verzi, albastre, gri sau chiar și roz.

IV. Lentile de contact în funcție de durata de purtare

 1. Lentile de contact zilnice

  – acest tip de lentile este recomandat de obicei pentru începători. Durata de purtare e de 12 ore, respectiv dimineața se pun și seara se scot. Sunt considerate a fi ocazionale, iar avantajul consta în lipsa intretinerii lor, pentru ca nu necesita soluții speciale.

 2. Lentile de contact săptămânale/lunare/anuale

  – sunt create dintr-un material flexibil, care permite circulația oxigenului spre ochi. Se poarta în jur de 10-12 ore pe zi, apoi se scot, se curata cu soluție specială, se dezinfectează și se plasează într-un recipient specific pana la următoarea purtare. Trebui să fie înlocuite cu o pereche noua după un anumit interval de timp, conform recomandației.

 3. Lentile de contact pentru purtare extinsa

  – sunt modelate din silicon-hidrogel, care asigura sănătoasă a oxigenului spre ochi. Avantajul major este ca pot fi purtate și peste noapte, pana la finalul perioadei de purtare recomandate.

V. Lentile de contact în funcție de materialul din care sunt fabricate

În cazul în care categorizam lentile de contact în funcție de materialul din care sunt confecționate, distingem 3 tipuri:

 1. Moi – lentile de contact confecționate din material moale se disting prin perioada de adaptare scurta, prin confort în timpul purtării, fiind o varianta optima pentru persoanele care au adaptat un stil de viața activ. Printre dezavantaje se număra costul ridicat, pentru ca perioada de purtare este scurta. Dar și calitatea imaginii poate fi lipsita de claritate, comparativ cu lentile dure. Materialele din care se confecționează lentile de contact moi sunt: Hidrogelul și Silicon-Hidrogel.
 2. Rigide – acest tip de lentile sunt recomandate preponderent persoanelor care au dioptrii cilindrice mari sau suferă de astigmatism. Un prim avantaj este corectarea majorității problemelor de vedere, cost mai scăzut datorită perioadei de purtare mai îndelungata. Iar printre dezavantaje se remarca adaptarea mai dificila și pătrunderea mai ușoară a altor substanțe sub lentila, precum și mobilitatea acestora (pot aluneca de pe cornee mult mai ușor comparativ cu alte tipuri).
 3. Hibride – lentile de contact hibride sunt confecționate dintr-un set de material mixt. Partea centrala a lentilei fiind rigida, iar partea periferica moale.

Până acum am aflat istoricul lentilelor de contact și am descoperit diversitatea lor în dependentă de diferiți factori. Să combinăm atunci informațiile pur teoretice cu informațiile practice și sa vedem ce pași trebuie să facă o persoana ca să-și pună lentile de contact.

 1. Cum se pun și se scot lentile de contact?

Aplicarea  și scoaterea lentilelor de contact poate fi o adevărata provocare la început, însă cu puțina practica și instrucțiune se remediază. Doar necesită un pic de răbdare!

Regula de aur! Înainte de toate să fie bine spălate și dezinfectate mâinile, apoi uscate cu un prosop care absoarbe bine apa.

Cum se aplică lentila de contact?

  1. Se scoate ușor lentila cu degetul, fără a folosi unghia. Apoi se asigură că este în poziția corectă (marginile lentilei trebuie să fie orientate în sus), în caz contrar se va întoarce pe partea cealaltă.
  2. Privirea este îndreptată înainte sau în sus. Apoi, se trage în jos marginea pleoapei inferioare, iar pleoapa superioara se trage în sus, pentru a evita clipirea.
  3. Degetul arătător se direcționează spre ochi și se aplica ușor lentila în partea de jos, pe partea albă a ochiului. Degetele se retrag și se clipește de câteva ori, astfel lentila se va aranja singura.

Se repetă aceeași instrucțiune și pentru celalalt ochi.

Cum se scoate lentila de contact?

  1. Se privește în sus, apoi se trage ușor de marginea pleoapei inferioare. Urmează ca degetul arătător să atingă marginea inferioară a lentilei și să tragă în jos, pe zona albă a ochiului.
  2. Lentila se strânge cu precauție între degetul mare și cel arătător și se îndepărtează de pe ochi.

Se repetă aceeași procedură și pentru celălalt ochi.

 

 1. Avantaje și dezavantaje purtării lentilelor de contact

Fiecare produs, indiferent cât de performant nu ar fi prezintă atât plusuri cât și minusuri. În acest context, să evidențiem și acest aspect al lentilelor de contact.

Avantajele purtării lentilelor de contact:

 • oferă un câmp vizual complet spre deosebire de ochelari
 • potrivite pentru condiții meteo diferite – nu se aburesc
 • oferă confort în practicarea sportului
 • avantaj estetic
 • sunt potrivite pentru persoanele cu dioptrii ridicate și diferite (intre cei 2 ochi)
 • ajuta la tratarea mai multor boli oculare
 • oferă libertate vestimentara mai vasta, spre deosebire de ochelari care necesita asortare

Dezavantajele purtării lentilelor de contact:

 • necesită o perioada de adaptare
 • costuri mai ridicare pentru întreținerea lor
 • aplicarea lor la început poate fi dificila și frustranta
 • nu protejează împotriva luminii albastre (telefon, laptop)
 • purtarea necorespunzătoare poate provoca reacții adverse (iritații, roșeață)

Astfel, fiecare persoană alege ce i se potrivește mai  bine.

 1. Mituri despre lentile de contact

 • Cel mai răspândit mit despre lentile de contact este blocarea lui în spatele ochiului. Este absolut irelevant și aberant, pentru ca organismul uman are o membrană numită conjunctivă, și are ca funcție protejarea ochilor și blocarea accesului către zona din spate a ochilor.
 • Un alt mit este că lentilele de contact se pot lipi de ochi și nu pot fi remediate. Da, o parte de adevăr este, lentilele de contact se pot lipi de ochi, în cazul în care se usucă, însă pot fi scoase cu ușurința dacă sunt stropite cu câteva picături de soluție specială.
 1.  Curiozități despre lentile de contact

 • Doua treimi din purtatorii de lentile de contact sunt de genul feminin.
 • Varsta medie a purtatorilor de lentile de contact este de 31 de ani.
 • Aproximativ 8% din purtatorii de lentile de contact au sub 18 ani, 17% au intre 18-24 de ani, si 75% au peste 25 de ani.
 • Toate lentilele de contact sunt proiectate pentru a fi plasate pe cornee, care este zona exterioară a ochiului.
 • Este recomandabil să schimbați lentilele de contact în mod regulat, deoarece este benefic pentru sănătatea ochilor. De asemenea, este recomandat să păstrați o rezervă, pentru că cele existente pot fi pierdute sau chiar deteriorate.
 • Când pleoapele clipesc, provoacă puțină mișcare a lentilelor de contact. Ca urmare, lacrimile umple ochiul și ung corneea. Acest lucru ajută la spălarea resturilor care se află între lentilele de contact și cornee.
 • Este recomandat ca o dată pe săptămâna să se poarte și ochelarii, astfel încât ochii să se oxigeneze.
 • Când lentila de contact este poziționată pe cornee, aceasta funcționează ca prima optică a ochiului. Prin urmare, se îmbină cu optica ochiului și produc o focalizare dreaptă a luminii pe retină, rezultând o imagine clară.

Aveți grijă de sănătatea ochilor și fiți informați!

Posibil sa-ti placa: