Top 5 lucruri de știut despre Ocean și rolul lui pentru dezvoltarea durabilă

 Top 5 lucruri de știut despre Ocean și rolul lui pentru dezvoltarea durabilă

În anul 1992, la Summit-ul Pământului de la Rio, a fost proclamat că 8 iunie este Ziua Mondială a Oceanelor. Serbarea acestui eveniment, presupune conștientizarea rolului crucial pe care îl joacă oceanul în viața noastră, pentru economia noastră și pentru societate în general.

 

Iată 5 lucruri de știut despre ocean și legătura acestuia cu dezvoltarea durabilă.

 

  1. Oceanul este inima economiei noastre și a unei economii mai durabile

 

Oceanul acoperă 71% din suprafața pământului și reprezintă 97% din apa de pe planetă. Dar este și o resursă economică incredibilă: oriunde locuiești, chiar departe de coastă, viața ta depinde de ocean.

 

! Dacă ar fi o țară, oceanul ar fi a 7-a națiune din lume, înaintea țărilor precum Brazilia sau Rusia.

 

Economia oceanelor, la blue economy, a fost una dintre cele 10 tendințe din 2016 pentru afaceri ecologice și dezvoltare durabilă. Și dintr-un motiv bun, o mai bună gestionare a resurselor oceanului ar permite un progres enorm și economii mari.

 

  1. Oceanul ne protejează de încălzirea globală!!!

 

Oceanul are un rol decisiv în schimbările climatice. Este adevărat că oceanul ne protejează cel mai bine de schimbările climatice.

 

! Suprafața oceanului (primii 3 metri) stochează la fel de multă căldură ca întreaga noastră atmosferă.

 

Fără ocean, astăzi ar exista mult mai mult carbon în atmosferă decât în prezent: poate 500 ppm, o încălzire potențială de 1 sau mai multe grade comparativ cu ziua de azi.

 

  1. Oceanul este mai important decât pădurile pentru atmosfera noastră

 

Când vorbim de „plămânul pământului”, ne gândim imediat la pădurea tropicală Amazon. În realitate, oceanul este mult mai important decât Amazonul pentru oxigenarea atmosferei noastre.

 

! De fapt, oceanele singure furnizează 50% din oxigenul pe care îl respirăm.

 

Trebuie să mulțumim fitoplanctonului care produce oxigen prin fotosinteză și consumului de carbon organic prezent în apă. Fără fitoplancton, viața pe Pământ ar fi pur și simplu imposibilă.

 

  1. Oceanele și mările sunt viitorul tehnologiilor de mediu

 

Oceanul conține, de asemenea, un număr incredibil de materiale, specii de animale și plante. Printre ele, adevăratele stele ale tehnologiilor de mediu sunt algele. Oceanul conține o cantitate incredibilă și acum știm cum să-l folosim în tehnologii durabile.

 

! Algele pot fi utilizate pentru a produce materiale plastice biodegradabile, dar și pentru a produce energie.

 

  1. Oceanul găzduiește o mare parte din biodiversitatea lumii

 

Această lume pe care abia începem să o explorăm găzduiește sute de mii de specii vii. Un sfert din toate speciile vii sunt considerate provenite din oceane, fără a număra toate speciile care depind de oceane (de exemplu, păsări).

 

! 90% din habitatul natural al pământului este situat în oceane.

 

Dar, având în vedere schimbările pe care le aplicăm oceanelor (pescuit, schimbări climatice, poluare, poluare fonică), multe dintre aceste specii vii riscă să dispară. Conform unei estimări UNESCO, mai mult de jumătate din speciile marine ar putea fi dispărute sau aproape de dispariție până în 2100.

 

 

Acest articol este o oportunitate pentru noi de a înțelege mai bine cum oceanul se încadrează în dezvoltarea durabilă, cum participă la ecosistemul nostru și cum este afectat de activitățile noastre. Prin urmare, omul e responsabil pentru ceea ce îl înconjoară, trebuie să continuăm să ne mobilizăm constant pentru ca lucrurile să progreseze.

 

Hai să fim mai buni decât ieri! Hai să fim atenți și protectivi față de ceea ce ne păstrează viața!

Posibil sa-ti placa:

Leave a Reply