TOP 5 FILME DESPRE VLAD ŢEPEŞ

 TOP 5 FILME DESPRE VLAD ŢEPEŞ

1.,,Vlad Ţepeş” (1979): este un film istoric românesc, regizat de Doru Năstase. În rolurile principale joacă actorii Ştefan Sileanu – în rolul lui Vlad Ţepeş şi Ernest Maftei – în rolul lui Manzila. Apariţia acestui film nu este deloc întâmplătoare, comunismul românesc în forma sa naţională fiind, deja, la modă. Vlad Ţepeş putea servi, astfel, intereselor de partid, dar în special intereselor liderului acestuia. Primul aspect ce trebuia combătut de către această peliculă era tocmai mitul lui Dracula, care nu era văzut drept un fals istoric, ci, mai ales, ca pe un import ,,capitalist”. Vlad Ţepeş trebuia să fie, în concepţia comunistă, întruchiparea domnitorului drept, care face orice pentru poporul său.

2. ,,Dark Prince: The True Story of Dracula” (2000): o nouă interpretare cinematografică a destinului lui Vlad Ţepeş; este un film de tipul horror-war, avându-şi premiera, întâia oară, în Statele Unite ale Americii de Halloween, pe data de 31 Octombrie 2000. Este vorba de Vlad al III-lea Dracul, figura istorică omonimă romanului scris de Bram Stoker. În secolul al XV-lea, războinicul prinţ Vlad lupta pentru dreptate şi adevăr, dar şi pentru libertatea ţării. Ajuns în faţa mai marilor Bisericii, din cauza metodelor dure folosite pentru pedepsirea celor care încalcă legile, Vlad îşi susţine cu bărbăţie cauza.

3. ,,Dracula the Impaler” (2002): este un film de acţiune dramatic de groază. Este o producție românească a casei Artis Film din 2002. Protagoniștii filmului sunt Marius Bodochi (Vlad) şi Andra Negulescu – Bleonţ (Elisabeta). Firul acţiunii producţiei cinematografice menţionate are în centru ideea potrivit căreia timp de cinci secole, Vlad Dracula (Marius Bodochi), timp de cinci secole, a bântuit pamantul, urmărit de tragicul său trecut, condus doar de compasiunea pentru umanitate. Trădat de vampirul care l-a condus spre imortalitate, trădat de Biserica pe care a servit-o cu nobleţe, existenţa sa se rezumă la o acţiune solitară: vânătoarea de vampiri. Ca prinţ al Valahiei, a fost cavaler al Ordinului Dragonului, un servitor al Bisericii, un erou al Cruciadelor secolului al 15-lea împotriva turcilor. Când o molimă misterioasă ( o adevărată ciumă a vampirismului ) a acoperit pământul, Biserica l-a implorat să se ridice din nou în apărarea lui.

 

4. ,,Vlad” (2003): filmul, regizat de Michael D. Sellers, se înscrie în genul horror şi se axează pe povestea lui Linsey, o studentă din Franţa, care a venit în România alături de alţi trei studenţi străini, pentru a-şi realiza lucrarea de licenţă despre Vlad Ţepeş.
Ea este cea care, fără să-şi dea seama iniţial, declanşează aventura fantastică a celor patru studenţi, în România. Ea aduce din Franţa colierul pe care bunicul ei, român la origine, îl găsise în timpul războiului pe frontul românesc şi îl luase cu el în Franţa.
Aici este nodul din care pornesc toate firele naraţiunii cinematografice semnate şi regizate de Michael Sellers, un lung-metraj complicat, în care istoria se îmbină foarte bine cu mitologia românească, despre care regizorul american s-a documentat extrem de minuţios.

 

5. ,,Dracula: Untold” (2014): este un film american şi nord-irlandez de fantezie întunecată și de acțiune din 2014, regizat de Gary Shore (debut regizoral). Rolurile principale au fost interpretate de actorii Luke Evans (rolul principal și titular), Sarah Gadon și Dominic Cooper (în roluri secundare). Spre deosebire de romanul din 1897 al romancierului irlandez Bram Stoker, filmul prezintă poveste reimaginată și fictivă a lui Vlad Țepeș și transformarea acestuia în Contele Dracula.