Top 13 curiozități despre Germania

 Top 13 curiozități despre Germania

1. Germania este renumită și cunoscută sub numele de “ țara poeților și gânditorilor”. Acest nume se datorează numeroaselor personalități marcante care își au sorgintea în Germania. Personalități celebre, precum: Goethe, Bach, Wagner, Mendelssohn, Kant, Hegel, Nietzsche, Schopenhauer și lista poate fi continuată.

2. În Germania, evadarea din închisoare nu este pedepsită prin lege. De ce? Pentru că legislația germană consideră că a fi liber este un instinct uman, fapt în baza căruia deținuții au dreptul să evadeze din închisoare. Cu toate acestea, în cazul în care deținutul care evadează cauzează pagube sau vătămări corporale împotriva altor persoane este pedepsit.

3. Este incredibil, însă Berlinul are mai multe poduri decât Veneția. Capitala Germaniei numără 960 de poduri și relativ 180 de kilometri de căi navigabile.

4. Încă un lucru curios – Germania este compusă din șaisprezece state, fiecare stat având propria lor constituție și autonomie. Ce ține de nivel municipal, Germania este împărțită în 403 districte, numite în original Kreise. 301 dintre aceste districte sunt rurale și 102 districte urbane. Este de menționat și faptul că cel mai mare stat este Bavaria.

5. Germania este un loc cult, care cuprinde 6200 de muzee, 820 de teatre, 130 de orchestre profesioanle și 8800 de biblioteci (conform nului 2013). Astfel, Germania are mai multe locuri culturale decât orice altă țară. Este fascinant, dar se pare că în Germania mai mulți oameni merg la expoziții decât la meciuri de fotbal.

6. Germania publică în jur de 94.000 de titluri în fiecare an. În acest context devenind una dintre cele mai importante țări în promovarea lecturii și a cărților. Pe lângă aceasta, Germania găzduiește cel mai importnat eveniment al editării internaționale de carte, și anume Târgul internațional de carte din Frankfurt.

7. Germania are granițe cu alte nouă țări, dintre care: Polonia, Austria, Franța, Țările de Jos, Elveția, Belgia, Danemarca, Republica Cehă, Luxemburg.

8. În Germania sunt găzduite unele dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume, printre care remarcăm: Wacken Open Air, Rock am Ring și Wave-Gotik-Treffen.

9. Pomul de Crăciun a fost creat pentru prima dată în Germania. Surpinzător, nu-i așa? A fost creat în Epoca Renașterii. Însă, pomul de Crăciun original era decorat cu nuci, mere și oricare alte produse comestibile.

10. Există în jur de 20000 de castele în Germania, majoritatea având cel puțin peste 100 de ani. Actualmente, multe dintre aceste castele, spre bucuria turiștilor, au fost transformate în muzee, centre de artă culturală sau chiar hoteluri.

11. Învățământul universitar din Germania este gratuit chiar și pentru internaționali. Incredibil, însă este adevărat, începând cu anul 2014, în care au fost eliminate taxele de școlarizare, sub pretextul că este injust social.

12. Culorile de pe drapelul german simbolizează diferite partide politice. Culorile alese sunt asociate cu libertatea și unitatea. Astfel, culoarea neagră reprezintă partidul centrist, roșul – partidul republican, iar galben sau auriu – partidul democratic.

13. Știați că vârsta legală care permite consumul berii în Germania este de 16 ani? Cu toate aceste, pentru a consuma băuturi spirtoase cu o tărie mai mare este necesară vârsta de 18 ani.

P.S. În Germania există peste 1500 de tipuri de beri pentru orice gust.