Top 10 greșeli frecvente care se întâmplă atunci când prepari un risotto

 Top 10 greșeli frecvente care se întâmplă atunci când prepari un risotto

 

Rafturile supermarketurilor sunt pline de aceste „sosuri risotto” gata de utilizare. Hmm, într-adevăr ? Încearcă să sugerezi asta unui italian! Mai bine știi să alergi repede. Și ce să mai zici de gătit … Oricum! Vrei să faci un adevărat risotto italian? Iată ce ar trebui și ce nu ar trebui să faci!

 

  1. Nu alegi orezul potrivit!

 

Nu facem risotto cu orice! Singurul orez potrivit pentru această rețetă este orezul Carnaroli (un orez superfin de înaltă calitate)!

 

  1. Nu pui ceapă!

 

Un risotto adevărat se face cu ceapă! Unii folosesc usturoi, alții folosesc șalotă, este în regulă. Dar fără unul dintre aceste ingrediente nu obții un risotto.

 

  1. Folosești ulei de floarea-soarelui!

 

În nordul Italiei, de unde provine rețeta, se folosește untul. Dar uleiul de măsline îl înlocuiește cu ușurință. Pe de altă parte, evităm cu orice preț uleiul de floarea soarelui!

 

  1. Uiți de vin!

 

Un risotto are nevoie de vin altfel nu se primește. Vin alb este mai potrivit pentru că nu colorează orezul. Se poate folosi roșu, dar aveți grijă la estetica felului de mâncare.

 

  1. Pregătești prost bulionul!

 

În risotto, facem bulionul separat și nu, nu punem orezul în el. Tipul de bulion se prepară în funcție de felul tău de risotto.

 

  1. Prepari în cantități mari!

 

Risotto nu se face în cantități mari: 80 de grame de orez maximum de persoană sau, așa cum fac italienii, o mână de persoană plus una „pentru tigaie”.

 

  1. Uită să „prăjești” orezul!

 

Când totul este gata, puneți grăsimea la baza tăvii cu ceapa și alte ingrediente conform rețetei. Adăugați orezul și prăjiți-l, adică ar trebui să devină aproape transparent. Apoi adăugați vinul pe care îl evaporați.

 

  1. Nu adăuga bulionul în timp ce gătești!

 

În ceea ce privește bulionul, trebuie să adăugați câte puțin: orezul trebuie să rămână scufundat, dar nu trebuie să adăugați totul dintr-o dată și să sperați că se va evapora. Va dura aproximativ 17 minute până va fi gătit, întotdeauna la foc mic.

 

  1. Uiți de „mantecatura”!

 

În limba română acest cuvânt nu există, însă înseamnă că trebuie să adaugi unt și parmezan la orez la sfârșitul gătitului, înainte de a-l servi.

 

  1. Faci risotto prea devreme!

 

În cele din urmă, ar trebui să subliniem că risotto nu se face în avans: se face la servirea acestuia, chiar dacă oaspeții trebuie să aștepte puțin.

 

! Risotto este o reducere a unui bulion (brodo în italiană) de orez gătit cu diverse ingrediente. În general, este dat ca origine nordul Italiei.