Top 10 curiozități despre Suedia

 Top 10 curiozități despre Suedia

1.2/3 din suprafața terenului Suediei este acoperită cu pădure

Suedia are o mulțime de păduri, astfel 2/3 din suprafața totală a țării este acoperită de păduri cu o suprafață totală de 280 650km2. Jumătate din teren este deținut de persoane private, iar 1/4 este deținut de companii private.

  1. Pașaportul suedez este printre cele mai bune pașapoarte din lume

Un alt fapt interesant despre Suedia este faptul că pașaportul suedez oferă intrarea fără viză în 124 de țări din lume. În plus, cu ușurință se obține o viză în alte 33 de țări.

  1. Suedia – una dintre cele mai curate țări de pe planetă

Conștiința mediului este adânc înrădăcinată în cultura suedeză și în țările nordice în general, motiv pentru care Scandinavia cuprinde unele dintre cele mai curate și progresiste țări din lume. Cetățenii sunt foarte conștiincioși în privința transportului, achiziționării produselor bio, reciclării.

  1. Un ținut al soarelui de la miezul nopții și al aurorilor boreali

Datorită poziției geografice a Suediei în nordul îndepărtat, țara leagănă de la un capăt al spectrului luminii de zi la altul pe parcursul anului.

Vara, cea mai nordică regiune a Suediei se confruntă cu un fenomen cunoscut sub numele de soarele de la miezul nopții, unde soarele nu apune niciodată – creând o lumină unică, de 24 de ore. Mai la sud, acest lucru creează „nopți albe” – în locuri precum Stockholm și Göteborg, unde soarele intră sub orizont, deci nu este niciodată complet întunecat.

Iar odată cu venirea iernii, nordul este scufundat într-un întuneric complet și creează condițiile perfecte pentru fenomenul incredibil al luminii nordice.

  1. Suedia este a 6-a cea mai veche țară din Europa

Suedia are o istorie continuă de 1.000 de ani ca stat suveran, făcând-o a șasea cea mai veche țară din Europa și printre cele mai vechi state suverane din lume.

  1. Una dintre cele mai progresiste și pașnice țări din lume

Suedia a renegat agresivitatea militară cu mult timp în urmă, după ce a participat profund la multe secole de război dinamic și haotic din Europa și expansionism. Mai mult decât atât, Suedia a ales să joace un rol de echilibrare între sistemele ideologice și politice conflictuale ale lumii.

  1. În Suedia există un hotel din gheață

Suedia găzduiește faimosul ICEHOTEL din satul Jukkasjärvi, în regiunea Laponia Arctică a țării. Hotelul este construit de la zero în fiecare an, din blocuri de două tone de gheață din râul Torne din apropiere. Constructorii și artiștii lucrează deopotrivă pentru a crea un hotel unic, cu mobilier de gheață sculptat și opere de artă, iar hotelul este ținut la o temperatură constantă de -4C pentru a păstra cu atenție tot ce este în interior. Fantastic, nu-i așa?

  1. Steagul suedez este galben și albastru, iar simbolul național – trei coroane

Simbolul suedez al celor trei coroane datează din 1300, la Avignon, Franța. Prin urmare, echipa suedeză de hochei pe gheață este poreclită „cele trei coroane”.

  1. Suedia a influențat global muzica POP

Suedia este renumită pentru producerea de trupe pop, cântăreți și DJ de mare succes, într-adevăr națiunea este al treilea cel mai mare exportator de muzică din lume după Statele Unite și Regatul Unit. Cea mai cunoscută este ABBA, una dintre cele mai renumite trupe din istorie.

  1. O democrație parlamentară bine stabilită care datează din 1917

În timp ce Suedia este oficial o monarhie constituțională parlamentară unitară, aceasta este una dintre cele mai vechi democrații parlamentare din lume.


Daca articolul cu curiozitati a fost util, va rog sa ne motivati cu un like astfel editorii vor scrie mai multe articole utile, va incurajam sa ne scrieti si pe facebook despre ce ati dori sa fie urmatorul articol, va multumim.

Posibil sa-ti placa: