Top 10 curiozități despre matematică

 Top 10 curiozități despre matematică

Dacă ați considerat cândva că matematica este plictisitoare, vă invităm să aruncați o privire la câteva curiozități despre această știință. Cine știe, s-ar putea să vă răzgândiți! 😊

  1. Știați că dacă înmulțiți 111,111,111 cu 111,111,111, rezultatul devine egal cu 12,345,678,987,654,321.
  2. Există o legătură între pizza și matematica. Și anume: pentru a calcula volumul formei cilindrice a pizza-ei, vine în ajutor formula Pi x r2 x h.
  3. Puterea creșterii exponențiale este impresionantă. Putem să ajungem chiar până la lună, dacă împăturim o hârtie de 0,01 mm de 45 de ori.
  4. Un alt lucru impresionant. Dacă în anul 1900, toate cunoștințele matematice ale lumii puteau fi incluse în 80 de cărți, atunci actualmente ar umple peste 100.000 de cărți.
  5. Zero este singurul număr care nu poate fi reprezentat în cifre romane. Motivul pentru care nu există nici o cifră pentru zero este că nu era nevoie de o cifră care să o reprezinte. În loc de cifre romane, cuvântul latin „nulla” ar fi fost folosit pentru a reprezenta conceptul de zero.
  6. Cifra 6 este cel mai mic număr perfect. În teoria numerelor, un număr perfect este un întreg pozitiv care este egal cu suma divizorilor săi pozitivi. În baza acestei reguli, 6 este cel mai mic număr perfect. Iată un exemplu, pentru a înțelege mai bine: 1+2+3=6.
  7. Numărul Pi este irațional. Acest lucru se datorează faptului că Pi nu poate fi scris sub forma unei fracțiuni. La fel: Pi, atunci când este scris ca o zecimală, nu se repetă niciodată și nu se termină niciodată.
  8. Cifra 7 este cel mai popular număr favorit. Dacă te-ai îndreptat spre cineva de pe stradă și l-ai întrebat care este numărul lor preferat – dintre toate numerele între 1 și 100 – există aproape 10% șanse să spună „7”. Acestea au fost constatările matematicianului Alex Bellos, care a cerut respondenților să identifice numărul lor preferat și a găsit „7” ca fiind cea mai populară alegere.
  9. Dintre toate formele cu același perimetru, cercul are cea mai mare suprafață.
  10. Nu există suficient spațiu în universul cunoscut pentru a scrie un googolplex pe hârtie.