Top 10 curiozități despre Jocurile Olimpice

 Top 10 curiozități despre Jocurile Olimpice

Ce sunt Jocurile Olimpice?! – Jocurile Olimpice sunt competiții mondiale sportive, organizate la 4 ani. Acesta fiind prilejul ideal pentru reunirea a 200 de națiuni, care concurează în 270 de probe sportive.

1. Primele Jocuri Olimpice au fost organizate în anul 776 î. Hr., în localitatea Olympia din Grecia.

2. Obiectivul central al J.O. este promovarea păcii, a egalității, a prieteniei, precum și stimularea atleților din toată lumea.

3. Pe 5 aprilie 1896, regele George I al Greciei a inaugurat deschiderea Jocurilor Olimpice moderne.

4. La fiecare ceremonie de deschidere se organizează o paradă a națiunilor, care începe cu delegația Greciei, națiunea fondatoare a J.O., și se încheie respectiv, cu delegația țării gazdă.

5. Din anul 1896, doar 5 țări au participat la toate edițiile J.O. moderne. Printre ele se numără: Franța, Australia, Marea Britanie, Elveția și desigur Grecia.

6. Ultimele probe olimpice introduse sunt: fotbalul feminin, voleiul pe plajă, tae-kwon-do și triatlonul.

7. Împăratul roman Nero, a fost aprig setat pe ideea de a obține victorii olimpice, fapt care a contribuit nemijlocit la introducerea competițiilor de muzică și poezie. Acum ATENȚIE! Nero s-a autodeclarat învingător la 6 probe.

8. Inițial, lungimea cursei de maraton era de 25 de mile, însă, în 1908, cu ocazia J.O. din Marea Britanie, cursa s-a desfășurat pe o distanță de peste 26 de mile. Această schimbare a fost implimentată ca prințesa Mary să poată urmări startul cursei de la fereastra camerei copiilor din castelul de Windsor.

9. Flacăra olimpică se aprinde în Grecia, cu 4 săptămâni înainte de începerea Jocurilor.

10. Simbolul olimpismului sunt cele 5 inele legate, care reprezintă cele 5 continente: Africa, Australia, Europa, Asia și America de Nord. Culorile nu sunt alese aleatoriu! A fost conceput în așa fel, încât cel puțin una dintre cele 6 culori (inclusiv culoarea fundalului – alb) să fie prezente în steagul oricărei națiuni participante.

P.S. Prin curiozități am antrenat creierul, acum vă îndemn să antrenăm și organismul. Tot grecii antici au proclamat: Într-un corp sănătos, o minte sănătoasă!