TOP 10 CEI MAI ACTIVI VULCANI DIN LUME

 TOP 10 CEI MAI ACTIVI VULCANI DIN LUME

10. Mauna Loa


            Mauna Loa este unul din cei 5 vulcani ce alcatuiesc insula Hawaii. Din punct de vedere al volumului este cel mai mare vulcan al planetei, fiind gazda a aproximativ 30.000 de km cubi de magma. Mauna Loa este activ de mai bine de 700.000 de ani, iar ultima data a erupt in martie 1984, timp de 24 de zile.

9. Taal

Vulcanul Taal este localizat in Filipine, pe insula Luzon. Se afla in centrul lacului cu acelasi nume, format prin activitate vulcanica. Taal este cunoscut ca “vulcanul din interiorul vulcanului”, deoarece lacul Taal a fost candva un vulcan. Ultima eruptie a avut loc in 1977 si in prezent prevesteste o noua eruptie violenta.

8. Genung Merapi

Genung Merapi, “Muntele de Foc” in limba indiana, este un vulcan situat pe insula Java din Indonezia. Este cel mai activ vulcan din insula Java, erupand constant in ultimii 10.000 de ani. Localizat in Cercul de Foc al Pacificului, a facut de-a lungul istoriei zeci de mii de victime. Ultima oara a erupt in 2006, ucigand 130 de oameni si lasand mai mult de 300.000 pe drumuri.

7. Santa Maria


            Santa Maria a fost unul dintre cei mai activi vulcani ai secolului XX. Localizat la 130 de km de Guatemala City, capitala Guatemalei. Numeroasele eruptii ale acestui vulcan au loc datorita ciocnirii placilor tectonice Cocos cu cea a Caraibelor.

6. Ulawun


            Ubawun este un vulcan din Papua Noua Guinee ce a inceput sa erupa la inceputul secolului al XVIII-lea. De atunci pana in prezent a erupt de 22 de ori. Ultima eruptie, cea din 2010, a aruncat cenusa pana la 3.7 km inaltime.

5. Galeras

Galeras se afla la granita intre Columbia si Ecuador, fiind unul dintre cei mai activi vulcani din regiune. Erupe constant de peste 10.000 de ani, prima inregistrare oficiala a unei eruptii find in 1580. Ultima oara a erupt in 2010.

4. Sakurajima


            Sakurajima este un vulcan din sudul Japoniei. Pana in 1914 acest vulcan se afla pe insula Kyushu. Dupa eruptie, lava a conectat vulcanul cu peninsula Osumi. Este o amenintare constanta pentru orasul Kagoshima, de 700.000 de locuitori. Guvernul a construit o tabara de adapost in caz de eruptie. Ultima data a erupt in 2009, facand mii de victime.

3. Nyiragongo


            Acest vulcan, situat in Republica Democrata Congo, este cel mai activ din regiunea Africii. Ultima oara a erupt in 2002, lasand 120.000 fara case. Seismologii se asteapta ca in curand sa erupa din nou.

2. Vezuviu

Vezuviu este unul dintre cei mai periculosi vulcani din lume, dar si cel mai populat, aflandu-se la doar 10 km de orasul italian Napoli. In anul 79, Vezuviul a explodat, ucigandu-i pe locuitorii Pompeii si Herculaneumului si ingropand cele doua orase. In prezent este singurul vulcan activ din Europa si a erupt ultima oara in 1944.

1. Caldera

Vulcanul Caldera este localizat sub Parcul National Yellowstone, SUA. Spre uimirea noastra, acest super-vulcan nu a erupt de 640.000 de ani. Asadar, cat de activ este acesta? Oamenii de stiinta au estimat ca la ultima eruptie, Caldera a distrus munti intregi si a acoperit cu cenusa jumatate din teritoriul Statelor Unite. De asemenea, specialistii spun ca vulcanul Caldera erupe odata la 600.000 de ani, ceea ce inseamna ca poate erupe in orice clipa. In cazul unei astfel de eruptii, intreg Pamantul ar putea fi acoperit de cenusa, pentru ca eruptia ar fi atat de puternica incat ar starni eruptii in lant.