Curiozitati despre Romania

 Curiozitati despre Romania

Romania este o tara din Europa de Est, situata intre Marea Neagra, Bulgaria si Serbia. Este una dintre cele mai mari tari din Europa, cu o populatie de aproximativ 19 milioane de locuitori. Tara noastra are o istorie bogata si fascinanta, cu multe curiozitati interesante.

Unul dintre lucrurile cele mai interesante despre Romania este faptul ca este una dintre cele mai vechi tari din Europa. A fost fondata in anul 106 d.Hr., dupa ce romanii au cucerit Dacia, iar incepand din secolul al III-lea, a devenit provincie a Imperiului Roman.

Un alt fapt interesant despre Romania este faptul ca este o tara cu o diversitate culturala si etnica remarcabila. In Romania, locuiesc atat romani, cat si maghiari, germani, romi, turci, tatari si multi altii, fiecare cu propriile traditii si obiceiuri.

De asemenea, Romania este cunoscuta pentru frumusetile sale naturale, cum ar fi Muntii Carpati, Delta Dunarii si multe alte locuri pitoresti. In plus, tara noastra are o gastronomie delicioasa, cu mancaruri traditionale precum sarmalele, micii si papanasii.

Iata cateva curiozitati despre Romania:

 1. Romania este una dintre cele mai vechi tari din Europa, fondata in anul 106 d.Hr.
 2. Tara noastra are o istorie bogata si fascinanta, cu multe influente culturale si etnice.
 3. In Romania, locuiesc atat romani, cat si maghiari, germani, romi, turci, tatari si alti grupuri etnice.
 4. Romania are o gastronomie delicioasa, cu mancaruri traditionale precum sarmalele, micii si papanasii.
 5. Tara noastra este renumita pentru frumusetile sale naturale, cum ar fi Muntii Carpati, Delta Dunarii si multe alte locuri pitoresti.
 6. In Romania se afla Castelul Bran, cunoscut drept “Castelul lui Dracula”, desi nu exista dovezi ca acesta a fost locuit de vampirul legendar.
 7. In Romania se afla cea mai mare padure din Europa, Padurea Neagra, care acopera aproximativ o treime din suprafata tarii.
 8. Romania este cunoscuta pentru festivalurile sale populare, cum ar fi Festivalul de la Sibiu si Festivalul de la Târgu Mures.
 9. In Romania se afla cea mai mare biserica din Europa, Biserica Mântuirii Neamului, care a fost construita in anul 1989.
 10. In Romania se afla unul dintre cele mai vechi parcuri nationale din lume, Parcul National Retezat, care a fost infiintat in 1935.
 11. In Romania se afla unul dintre cele mai vechi parcuri de distractii din lume, Parcul de Distractii Târgu Mures, care a fost infiintat in anul 1904.
 12. In Romania se afla cea mai mica piata din lume, Piata Sfatului din Brasov, care are o suprafata de doar 36 de metri patrati.
 13. In Romania se afla cea mai mare gradina zoologica din Europa, Gradina Zoologica din Bucuresti, care are peste 2.500 de animale din peste 400 de specii diferite.
 14. In Romania se afla una dintre cele mai vechi universitati din Europa, Universitatea din Alba Iulia, care a fost fondata in anul 1581.
 15. In Romania se afla cea mai mare pestera din Europa, Pestera Vântului din Muntii Apuseni, care are o lungime de aproximativ 12 km.
 16. In Romania se afla cea mai mare biblioteca din Europa, Biblioteca Academiei Romane, care are peste 5 milioane de volume.
 17. In Romania se afla una dintre cele mai vechi strazi din Europa, Strada Sforii din Brasov, care are o lungime de doar 35 de metri si a fost construita in secolul al XV-lea.
 18. In Romania se afla una dintre cele mai vechi scoli din Europa, Scoala “Sf. Gheorghe” din Targoviste, care a fost fondata in anul 1364.
 19. In Romania se afla una dintre cele mai vechi biserici din Europa, Biserica “Sf. Nicolae” din Sighisoara, care a fost construita in anul 1345.
 20. In Romania se afla una dintre cele mai vechi fabrici de bere din Europa, Fabrica de Bere Timisoreana din Timisoara, care a fost infiintata in anul 1718.
 21. In Romania se afla una dintre cele mai vechi institutii de invatamânt superior din Europa, Academia Mihnea Voda din Targoviste, care a fost fondata in anul 1595.
 22. In Romania se afla una dintre cele mai vechi fabrici de tigari din Europa, Fabrica de Tigari din Timisoara, care a fost infiintata in anul 1718.
 23. In Romania se afla una dintre cele mai vechi fabrici de ciocolata din Europa, Fabrica de Ciocolata din Cluj-Napoca, care a fost infiintata in anul 1878.
 24. In Romania se afla una dintre cele mai vechi fabrici de bere din lume, Fabrica de Bere Ursus din Bucuresti, care a fost infiintata in anul 1717.
 25. In Romania se afla una dintre cele mai vechi fabrici de produse din carne din lume, Fabrica de Produse Din Carne “Dr. Leiner” din Timisoara, care a fost infiintata in anul 1673.
 26. In Romania se afla una dintre cele mai vechi fabrici de cauciuc din lume, Fabrica de Cauciuc “Dunlop” din Timisoara, care a fost infiintata in anul 1885.
 27. In Romania se afla una dintre cele mai vechi fabrici de produse chimice din lume, Fabrica de Produse Chimice “Râmnicu Vâlcea” din Râmnicu Vâlcea, care a fost infiintata in anul 1818.
 28. In Romania se afla una dintre cele mai vechi fabrici de produse farmaceutice din lume, Fabrica de Produse Farmaceutice “Somesan” din Cluj-Napoca, care a fost infiintata in anul 1868.
 29. In Romania se afla una dintre cele mai vechi fabrici de produse alimentare din lume, Fabrica de Produse Alimentare “Gustar” din Cluj-Napoca, care a fost infiintata in anul 1848.
 30. In Romania se afla una dintre cele mai vechi fabrici de produse de panificatie din lume, Fabrica de Produse de Panificatie “CrisTim” din Timisoara, care a fost infiintata in anul 1640.
 31. In Romania se afla cea mai mare piata agroalimentara din Europa, Piata Agroalimentara “Marasesti” din Bucuresti, care are o suprafata de aproximativ 60.000 de metri patrati.
 32. In Romania se afla cea mai mare statuie din Europa, Statuia “Mihai Viteazul” din Alba Iulia, care are o inaltime de peste 31 de metri.
 33. In Romania se afla una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe din lume, Biserica “Sf. Ilie” din Câmpulung Moldovenesc, care a fost construita in anul 1532.
 34. In Romania se afla una dintre cele mai vechi fabrici de produse cosmetice din lume, Fabrica de Produse Cosmetice “Farmec” din Cluj-Napoca, care a fost infiintata in anul 1945.
 35. In Romania se afla una dintre cele mai vechi fabrici de bere din Europa de Est, Fabrica de Bere “Ciuc” din Miercurea Ciuc, care a fost infiintata in anul 1878.
 36. In Romania se afla una dintre cele mai vechi fabrici de produse metalurgice din Europa, Fabrica de Produse Metalurgice “Roman” din Roman, care a fost infiintata in anul 1765.
 37. In Romania se afla una dintre cele mai vechi fabrici de produse chimice din Europa, Fabrica de Produse Chimice “Oltchim” din Râmnicu Vâlcea, care a fost infiintata in anul 1885.
 38. In Romania se afla una dintre cele mai vechi fabrici de produse din carne din Europa, Fabrica de Produse Din Carne “Meada” din Mehadia, care a fost infiintata in anul 1873.
 39. In Romania se afla una dintre cele mai vechi fabrici de produse alimentare din Europa, Fabrica de Produse Alimentare “Husi” din Husi, care a fost infiintata in anul 1857.
 40. In Romania se afla una dintre cele mai vechi fabrici de produse de panificatie din Europa, Fabrica de Produse de Panificatie “Panifcom” din Comanesti, care a fost infiintata in anul 1660.
 41. In Romania se afla una dintre cele mai vechi fabrici de produse lactate din Europa, Fabrica de Produse Lactate “Bravod” din Dej, care a fost infiintata in anul 1876.
 42. In Romania se afla una dintre cele mai vechi fabrici de produse textile din Europa, Fabrica de Produse Textile “Morarit” din Targu Jiu, care a fost infiintata in anul 1791.
 43. In Romania se afla una dintre cele mai vechi fabrici de produse din piele din Europa, Fabrica de Produse Din Piele “Roman” din Roman, care a fost infiintata in anul 1765.
 44. In Romania se afla una dintre cele mai vechi fabrici de produse chimice din Europa de Est, Fabrica de Produse Chimice “Oltchim” din Râmnicu Vâlcea, care a fost infiintata in anul 1885.
 45. In Romania se afla una dintre cele mai vechi fabrici de produse din carne din Europa de Est, Fabrica de Produse Din Carne “Meada” din Mehadia, care a fost infiintata in anul 1873.
 46. In Romania se afla una dintre cele mai mari rezervatii naturale din Europa, Delta Dunarii, care are o suprafata de aproximativ 5.000 de km patrati.
 47. In Romania se afla una dintre cele mai mari paduri din Europa, Padurea Neagra, care acopera aproximativ o treime din suprafata tarii.
 48. In Romania se afla unul dintre cele mai mari lacuri din Europa, Lacul Razelm, care are o suprafata de aproximativ 350 de km patrati.
 49. In Romania se afla unul dintre cele mai mari canioane din Europa, Canionul Taul Negru, care are o adâncime de aproximativ 400 de metri.
 50. In Romania se afla unul dintre cele mai mari parcuri nationale din Europa, Parcul National Retezat, care are o suprafata de aproximativ 380 de km patrati.
 51. In Romania se afla una dintre cele mai mari biserici din lume, Biserica Mântuirii Neamului, care are o capacitate de aproximativ 10.000 de persoane.
 52. In Romania se afla una dintre cele mai mari fabrici de produse chimice din Europa, Fabrica de Produse Chimice “Oltchim” din Râmnicu Vâlcea, care are o suprafata de aproximativ 300 de hectare.
 53. In Romania se afla una dintre cele mai mari fabrici de produse din carne din Europa, Fabrica de Produse Din Carne “Meada” din Mehadia, care are o suprafata de aproximativ 200 de hectare.
 54. In Romania se afla una dintre cele mai mari fabrici de produse alimentare din Europa, Fabrica de Produse Alimentare “Husi” din Husi, care are o suprafata de aproximativ 100 de hectare.
 55. In Romania se afla unul dintre cele mai mari cimitire de animale din lume, Cimitirul de Animale “Bellu” din Bucuresti, care are o suprafata de aproximativ 60 de hectare.
 56. In Romania se afla unul dintre cele mai mari parcuri de distractii din lume, Parcul de Distractii Târgu Mures, care are o suprafata de aproximativ 50 de hectare.
 57. In Romania se afla unul dintre cele mai mari parcuri acvatice din Europa, Parcul Acvatic “Aqua Magic” din Mamaia, care are o suprafata de aproximativ 40 de hectare.
 58. In Romania se afla unul dintre cele mai mari parcuri tematice din Europa, Parcul Tematic “Europa Park” din Constanta, care are o suprafata de aproximativ 35 de hectare.
 59. In Romania se afla unul dintre cele mai mari parcuri zoologice din lume, Gradina Zoologica din Bucuresti, care are o suprafata de aproximativ 30 de hectare.
 60. In Romania se afla unul dintre cele mai mari parcuri de aventura din Europa, Parcul de Aventura “Vârful cu Dor” din Braila, care are o suprafata de aproximativ 25 de hectare.

In Romania exista numeroase curiozitati interesante, de la cele mai vechi institutii de invatamânt si fabrici din Europa, la cele mai mari parcuri de distractii si rezervatii naturale din lume. Aceste curiozitati arata bogatia si diversitatea patrimoniului cultural si natural al Romaniei. Ele sunt o sursa de mandrie pentru români si reprezinta un motiv puternic pentru a vizita aceasta tara minunata.