Cum tehnologia IT poate transforma platformele de recenzii online
Cum funcționează creierul uman? – Lara Boyd
Creierul este cel mai important și cel mai imprevizibil organ din corpul uman. Deși este studiat pe parcursul mai multor decenii, sau chiar secole, creierul uman rămâne a fi încă neexplorat definitiv. Am privit recent, un TEDx – Talk bazat pe cercetări clasice, în care dr. Lara Boyd descrie modul în care neuroplasticitatea oferă oamenilor puterea de a modela creirul dorit.
Am extras 5 idei care mi s-au părut interesante:
- Orice skill nou îți modifică creierul.
Creierul este ca un motoraș, el primește mereu informații din mediul extern și cel intern, fiind un sediu de comandă și de conducere a funcționalității umane. De aceea, de fiecare dată când înveți o informație nouă sau îți dezvolți un skill, creierul se modifică.
- Neuroplasticitatea – cheia tuturor schimbărilor.
Toate experiențele prin care trecem duc necontenit la modelarea și reorganizarea creierului, proces posibil datorită neuroplasticității (adică adaptarea creierului la experiență). Există trei niveluri de schimbări ale neuroplasticității pentru învățare: chimice, structurale și funcționale.
Modificări chimice – creierul funcționează prin transferul semnalelor chimice dintre neuroni, care provoacă acțiuni și reacții. Aceste modificări sunt pentru memoria de scurtă durată.
Modificări structurale – în timpul învățării creierul poate modifica conexiunile dintre neuroni, din care rezultă că structura fizică a creierului se schimbă. Această modificare este pentru memoria de lungă durată.
Modificările funcționale – contribuie la schimbarea zonelor creierului.
- Obișnuințele noastre ne schimbă creierul.
Creierul nostru este modelat structural și funcțional de comportamentul nostru. Toate obiceiurile noastre ne modifică creierul, nefiind limitate de vârstă. De aceea trebuie să ai grijă de rutina ta zilnică, pentru că ea determina funcționalitatea creierului tău.
Exersați compasiunea, practicați bunătatea, empatia. Practica e cheia învățării.
- Comportamentul tău = creierul tău.
Principalul motor al schimbării în creierul tău este comportamentul tău. Fie el bun sau rău, comportamentul tău determină activitatea creierului tău. De aceea, ai grijă, ești unicul responsabil.
- Unicitatea creierului.
E fascinant, are aceeași compoziție fizică la toți, însă funcționează diferit. Dat fiind faptul, nu există o rețetă unică pentru învățare, valabilă pentru toți. Însă e cert faptul, că orice experiență modifică creierul uman. De aceea, ești liber să-ți construiești creierul care vrei să-l ai.
Fiecare este propriul său designer pentru creierul său!
P.S. O curiozitate: Cantitatea de energie necesară funcționării creierului este aceeași cu ce a unui bec de 10 Wati. (Așadar, pozele cu un bec aprins deasupra capului, sunt bazate pe fapte științifice).
Pentru cei interesați să vizioneze filmulețul în original: