CELE 7 TAINE ALE BISERICII ORTODOXE

 CELE 7 TAINE ALE BISERICII ORTODOXE

Denumirea de “cele sapte taine”, precum si numarul lor, a fost stabilita in 1927 la Sinodul de la Lyon. Cele sapte taine sunt: Botezul, Mirungerea, Hirotonia, Impartasania, Nunta, Maslul si Spovedania.

1)Botezul

Este considerat a fi a doua nastere a unui om, insa de data asta nu e una biologica ci una spirituala. Atunci cand ne nastem, religia crestina pleaca de la premiza ca mostenim pacatul stramosesc de care putem scapa numai prin Botez, odata cu scufundarea de trei ori in apa in numele Sfintei Treimi.

2)Mirungerea

Este un ritual savarsit imediat dupa ce are loc Botezul. Cel botezat este uns cu mir ca simbol al impartasirii acestuia cu darurile Sfantului Duh. Mirul folosit la acest ritual are o poveste aparte. Este amestecat cu mirodenii si fiert in primele zile din Saptamana Mare cunoscuta si ca a Patimilor lui Iisus Hristos si sfiintit de Patriarh, in Joia Mare, la Liturghie, prin invocarea Duhului Sfant.

3) Preotia

Aceasta taina mai este cunoscuta si sub numele de Hirotonie si consta in pogorarea Duhului Sfant asupra unui laic pregatit pentru a cuvanta in numele Domnului. Pentru a ajunge preot, acesta trebuie sa fie casatorit.

4)Impartasania

Este considerata cea mai importanta taina si aduce aminte de momentul in care Iisus, la Cina cea de Taina, le-a dat apostolilor sa bea din vin si sa manance paine – sangele si trupul Sau. Nu trebuie confundata cu taina Spovedaniei.

5)Cununia

Un om poate cunoaste taina Cununiei o singgura data in viata.

6)Maslul

Prin Maslu, Duhul Sfant se pogoara asupra celor bolnavi si ii le impartaseste harul vindecarii trupesti sau sufletesti.

7) Spovedania

Daca prin Botez ni se iarta pacatele stramosilor nostrii, prin Spovedanie ni se iarta propriile noastra pacate facute pe Pamant, cu gandul sau fapta.