Care sunt principalele beneficii ale uleiurilor esentiale

 Care sunt principalele beneficii ale uleiurilor esentiale

Uleiuri esentiale sunt denumite extractele concentrate din plante, obtinute prin procedee speciale de presare la rece sau distilare prin abur si /sau apa, pentru captarea compusilor responsabili de aroma si efectul terapeutic al plantelor sursa. Odata extrase, substantele chimice aromate sunt combinate cu un ulei purtator (ulei vegetal derivat din seminte, nuci, fructe sau alte parti ale plantelor, utilizat pentru a dilua puterea uleiurilor esentiale), in scopul crearii unui produs gata de utilizare.

Atentie, insa! Utilizarileuleiurilor esentiale variaza de la aromaterapie, produse de curatare pentru uz casnic, pana la ingrijire personala si tratamente medicinale naturale (uz extern/intern), astfel ca este foarte importanta cunoasterea lor si insusirea unei intelegeri de baza a modului in care pot fi folosite intr-un mod sigur. De asemenea, uleiurile esentiale care au fost create prin procese chimice nu sunt clasificate ca fiind uleiuri esentiale adevarate.

Uleiuri esentiale – Principalele beneficii pentru sanatate

Combaterea anxietatii

Aromaterapia cu anumite uleiuri esentiale poate oferi un efect calmant si relaxant. Exista o serie de uleiuri esentiale care sunt folosite in acest scop. Institutul National al Cancerului a efectuat un studiu clinic asupra efectelor masajului cu ulei de musetel roman, aplicat persoanelor bolnave de cancer. In urma cercetarilor, s-a constatat ca masajul cu acest ulei esential (diluat) a avut un efect relaxant si calmant. De asemenea, uleiul esential de lavanda este adesea folosit in aromaterapie datorita proprietatilor relaxante si de calmare. Proprietati sedative, de calmare sau relaxare au si uleiurile de bergamota, ylang-ylang, portocale, trandafir, tamaie.

Sustinerea unui somn odihnitor

Unele uleiuri esentiale cu proprietati sedative pot fi de ajutor persoanelor care se confrunta cu adormitul sau odihna din timpul noptii. Uleiul de lavanda, in special, are un efect calmant, fiind folosit pe scara larga pentru relaxare si somn, datorita miresmei sale linistitoare. Alte uleiuri care pot fi de ajutor in ceea ce priveste promovarea unui somn odihnitor includ musetelul, ylang-ylang, vetiver si bergamota, care induc organismului o stare de relaxare potrivita pentru odihna.

Alte concluzii din studii stiintifice privind beneficiile uleiurilor esentiale, pe scurt:

 • Lamaie: imbunatirea aspectului pielii
 • Menta: deblocarea sinusurilor
 • Lavanda: calmare, relaxare, imbunatatirea starii de spirit
 • Arbore de ceai: linistire, calmare
 • Eucalipt: inviorare, energizare
 • Lemn de cedru: alinare, revigorare
 • Lamaie verde (lime): imbunatatirea starii de spirit, improspatae si revitalizare
 • Ylang-ylang: relaxare si calmare, hidratare
 • Grapefruit: senzatie de prospetime, efect astringent
 • Geranium: relaxare, imbunatatirea starii de spirit
 • Ghimbir: efect energizant, proprietati antiinflamatorii, sprijinirea digestiei
 • Tamaie: efect de relaxare, intinerire
 • Iasomie: calmare
 • Neroli: calmare, linistire
 • Menta: concentrare
 • Patchouli: efect relaxant, reconfortant, regenerator asupra pielii.

Uleiuri esentiale – Utilizari

Utilizate separat sau combinate pentru arome deosebite si efecte sporite, uleiurile esentiale pot oferi rezultalele scontate daca sunt utilizate astfel:

In apa, pentru o baie terapeutica –  acest lucru poate ajuta la stimularea calitatilor lor terapeutice si relaxante, deoarece uleiurile esentiale influenteaza  sistemul limbic sau creierul emotional.

Difuzoare – aceasta este o modalitate foarte buna pentru a simti beneficiile terapeutice ale uleiurilor esentiale in mediul din jur. Se utilizeaza 3-6 picaturi de ulei esential. Cele mai bune uleiuri esentiale pentru difuzoare includ: eucaliptul, menta, lavanda, arborele de ceai si patchouli.

Inhalatii – prin adaugarea a 5 picaturi de ulei esential intr-un vas cu apa fierbinte. Se pune un prosop deasupra capului, se inchid ochii si se apleaca peste vas. Se inhaleaza vaporii timp de cateva minute. Sau se adauga cateva picaturi de ulei esential pe o carpa de muselina si se respira adanc de 3 ori. Alternativ, se amesteca uleiul esential cu un ulei purtator, cum ar fi uleiul de nuca de cocos sau uleiul de primula, apoi se aplica cateva picaturi pe palme si se respira profund.

Masaj – Se adauga 5 sau 6 picaturi de ulei esential in 10 ml de ulei tip baza, se amesteca bine si se aplica liber pe piele prin masaj usor. Uleiul poate fi aplicat, in aceeasi formula si tehnica, pe talpile picioarelor (datorita porilor mari de absorbtie prezenti la nivelul acestora).

Uleiurile esentiale nu se administreaza intern fara avizul medicului! Se recomanda alegerea unui ulei esential fara substante chimice, extras prin distilare sau presare mecanica la rece.

Reputatia este si ea importanta, astfel ca este indicata achizitionarea uleiurilor esentiale de la brand-uri cu reputatia de a produce produse de inalta calitate. Uleiurile esentiale pure, disponibile in Drogheria Vara (drogheriavara.ro) vin in sprijinul sanatatii prin intermediul ingredientelor naturale din compozitie, 100% organice, cu proprietati terapeutice excelente si beneficii reale pentru starea de bine.