9 LUCRURI DESPRE EFECTUL DE SERA

 9 LUCRURI DESPRE EFECTUL DE SERA

Influenta omului asupra mediului inconjurator este, de cele mai multe ori, una negativa, poluandu-l. Unul dintre cele mai importante efecte ale poluarii este efectul de sera.

1. Pe scurt, efectul de sera consta in incalzirea pamantului in urma unui proces asemanator celui realizat intr-o sera. Soarele emite radiatii care in mod normal, ar trebui reflectate de Pamant in aer. Din cauza poluarii atmosferei cu anumite gaze, razele reflectate de Pamant sunt trimise inapoi, realizandu-se astfel o supraincalzire a acesteia.

2. Cele mai nocive gaze de sera sunt dioxidul de carbon si metanul.

3. In proportie de 70-80 la suta, responsabili pentru producerea efectului de sera sunt vaporii de apa.

4. Acest fenomen a fost descoperit de Joseph Fourier in 1824.

5. Dintre toate tarile, Statele Unite ale Americii poarta cea mai mare vina pentru producerea efectului de sera.

6. Este interesant de stiut ca efectul de sera nu are doar conotatii negative. In absenta lui, temperatura medie a Terrei ar fi de -18 grade Celsius, fata de 14 cat este in prezent. Acesta devine periculos atunci cand iese din limitele normale, putand provoca disparitia anumitor specii de animale sau plante. In acelasi timp poate duce la o reoganizare in plan geografic a acestora.

7. In ultimii 200 de ani, cresterea tempearturi medii globale, din cauza efectului de sera este de 0,4 – 0,8 grade Celsius.

8. In perioada 2001 – 2006, temperatura medie anuala a crescut cu un grad Celsius.

9. Una dintre cele mai serioase temeri este cea legata de topirea stratului de permafrost siberian din cauza incalzirii globale. Acesta adaposteste cantitati de carbon care, odata eliberate, ar avea consecinte greu de calculat pentru viata de pe Pamant.

Posibil sa-ti placa:

Leave a Reply