TOP 10 LUCRURI INTERESANTE DESPRE DUBLIN, CAPITALA IRLANDEI

 TOP 10 LUCRURI INTERESANTE DESPRE DUBLIN, CAPITALA IRLANDEI

Dublin este capitala Irlandei, avand peste 1.5 milioane de rezidenti. Capitala verde a Irlandei este renumita in lume pentru numeroasele ei puburi, dar nu doar pentru atat. Iata 10 lucruri interesante despre Dublin, capitala Irlandei:

1. Numele pentru „Dublin” in limba irlandeza este „Dubh Linn” si  „Baile Átha Cliath”. Daca veti ajunge pe strazile din Dublin, veti observa acest lucru pe indicatoarele rutiere.

2. Suprafata orasului Dublin este de 115.25km². S-a estimat ca 50% din populatia orasului are sub 25 de ani.

3. Orasul Dublin este infratit cu urmatoarele orase: Barcelona, Spania; Liverpool, Regatul Unit al Marii Britanii; San Jose, SUA.

4. Podul O’Connell din Dublin care traverseaza raul Liffey, este recunoscut ca fiind singurul pod european ce are lungimea egala cu latimea.

5. Dublin are o istorie renumita in istoria literaturii si cea a cinematografiei. Printre personalitatile acestor doua segmente culturale ii putem aminti pe: George Bernard Shaw (dramaturg, critic si castigator al Premiului Nobel), James Joyce (scriitor si poet), Oscar Wilde (dramaturg, poet, essayist si nuvelist) si creatorul personajului Dracula, Bram Stoker. Dintre actorii hollywoodieni ii putem aminti pe urmatorii: Maureen O’Hara, Brendan Gleeson, Gabriel Byrne and Colin Farrell.

6. Cel mai vechi pub din Irlanda este localizat in Dublin. Numele pubului este „Brazen Head” si exista din anul 1198.

7. Opera clasica a lui Handel, „Messiah”, a fost prezentata pentru prima oara in 1742, Dublin, in New Music Hall, pe Fishamble Street, echipa fiind alcatuita din 26 de baieti si 5 barbati din corul Bisericii Sfantul Patrick.

8. Dublin a furnizat industriei muzicale numerosi artisti celebrii, iar printre acestia ii putem aminti pe: Thin Lizzy, Sinead O’Connor si U2.

9. Trinity College, vechea universitate din Dublin ridicata de Regina Elizabeta I, a avut absolventi precum: Oscar Wilde, Jonathan Swift si Bram Stoker.

10. Niciun varf din Dublin nu este destul de inalt ca sa poata capata statutul de munte. Sugarloaf  este cel mai inalt „munte” din Dublin, si masoara 423.3 metri.