10 LUCRURI DESPRE OXIGEN

 10 LUCRURI DESPRE OXIGEN

Ce s-ar intampla daca pe lume n-ar mai exista oxigen timp de 5 secunde. O idee ciudata , dar destul de interesanta , zic eu. Ei bine, haideti sa vedem cu ce ne ajuta acest O2, in afara faptului ca putem respira datorita lui.

 

1. Moleculele de oxigen din aer protejeaza pielea de raze UV , ceea ce rezulta ca fara oxigen toata lumea de pe plaja ar fi arsa instantaneu de catre soare. (Chiar daca nu ar fi nicio plaja , nicio apa , niciun fir de nisip)

 

2. Cerul stralucitor de pe timpul zilei s-ar transforma in bezna totala. Mai putine particule de oxigen in aer inseamna mai putini reflectori de lumina .

 

3. Toate piesele de metal se vor suda intre ele. Singurul lucru care le tine departate este un strat de oxidare.

 

4. Pamantul ar capata cruste si s-ar crapa , deoarece acesta este alctuit 45 % din oxigen.

 

5. Timpanele tuturor persoanelor (si animalelor) s-ar sparge , deoarece se va pierde aproximativ 21 % din presiuea aerului .

 

6. Toate cladirile alcatuite din ciment se vor transforma in praf , deoarece oxigenul este importanta componenta de legatura a cimentului .

 

7. Apa este o treime alcatuita din oxigen , ceea ce rezulta ca fara oxigen , apa ar ramane doar cu hidrogen si s-ar transforma intr-un gaz si si-ar mari volumul. Oceanul s-ar evapora si si-ar lua zborul catre spatiu .

 

Dar… ce s-ar intampla daca nivelul de oxigen s-ar dubla ?

8. Avioanele de hartie ar plana mult mai usor si ar zbura mult mai departe , datorita presiunii mai mici.

 

9. Am fi mult mai fericiti , flexibili si mai alerti . Viata ni s-ar parea mai relaxanta , iar noi mai impliniti.

 

Dar…

10. Vor exista pe pamant insecte gigantice . Marimea corpului unei insecte este determinata de volumul oxigenului din aer.

Posibil sa-ti placa:

Leave a Reply