Top 10 lucruri interesante despre planetele sistemului solar

 Top 10 lucruri interesante despre planetele sistemului solar

1.Masa Soarelui consituie 99.86% din sistemul solar

Soarele are o masă de aproximativ 330.000 de ori mai mare decât Pământul. El este alcătuit în mare parte din hidrogen (în jur de trei sferturi), pe când restul masei sale este constituit din heliului.

2.O zi pe planeta Venus este mai lungă decât un an

Venus are o rotație lentă în jurul axei sale, care echivalează cu 243 de zile pe Pământ pentru a-și finaliza ziua. Rotația lui Venus în jurul Soarelui este de 225 de zile pe Pământ, ceea ce face ca un an pe Venus să fie cu 18 zile mai mic decât o zi pe Venus.

3.Pe Marte se află cel mai mare vulcan cunoscut

Cel mai mare vulcan descoperit vreodată în sistemul solar este Olympus Mons. Având o înălțime de 25 km, fiind de 3 ori mai mare decât Muntele Everest. Vulcanii de pe Marte pot ajunge la o dimensiune atât de imensă, datorita faptului că gravitația este mult mai slabă pe Marte decât pe Pământ.

4.Inelul lui Saturn conține 90% de apă

Fiind atât de departe de Soare, apa din inelele lui Saturn este înghețată.

5.Călătoria în jurul Soarelui ar dura de 100 de ori mai mult decât călătoria în jurul Pământului

Zborurile pe distanțe lungi către cealaltă parte a lumii pot fi istovitoare, dar nu este nimic în comparație cu cât ar dura un zbor în jurul Soarelui. Pentru a merge în această călătorie, trebuie să vă asigurați că aveți destulă răbdare, pentru că durează 206 de zile.

6.Sistemul solar are o vechime de aproximativ 4,5 miliarde de ani

7.Neptun radiază mai multă căldură decât obține de la soare

Este cunoscut faptul că Neptun este departe de Pământ. Cu toate acestea planeta albastră dă mai multă căldură decât primește. Este ciudat, având în vedere că Neptun este atât de departe de soare. Oamenii de știință ar dori descopere ce se întâmplă, fiindcă se crede că diferența de temperatură vastă ar putea afecta procesele meteorologice de pe planetă.

8.Atmosfera solară este mult mai fierbinte decât suprafața sa

În timp ce suprafața vizibilă a soarelui – fotosfera – este de 5.500 grade Celsius, atmosfera superioară are temperaturi în milioane de grade. Este o diferență de temperatură surpinzătoare, cu puține explicații, deocamdată.

9. Omul nu ar putea merge pe Jupiter, Saturn, Uranus sau Neptun, deoarece planetele nu au suprafață solidă!

10.Saturn nu este singura planetă cu inele

De mici suntem familiarizați cu planeta Saturn, care este renumită pentru sistemul său inelar uimitor. Cu toate acestea, este mai puțin cunoscut faptul că toate planetele sistemului solar exterior au și inele. Inelele lui Jupiter, Uranus și Neptun sunt destul de greu de observat, dar sunt acolo. De asemenea, este interesant de remarcat că asteroizii pot avea și inele.


Daca articolul cu curiozitati a fost util, va rog sa ne motivati cu un like astfel editorii vor scrie mai multe articole utile, va incurajam sa ne scrieti si pe facebook despre ce ati dori sa fie urmatorul articol, va multumim.

Posibil sa-ti placa: