Curiozitati despre Petru cel Mare

 Curiozitati despre Petru cel Mare

 

Petru cel Mare a fost unul dintre cei mai influenti tarati ai Rusiei. Din tronul sau, el a oferit Rusiei o noua viziune asupra dezvoltarii si reformelor. Cu toate acestea, exista multe lucruri pe care multi nu le stiu despre el. Acest articol va explora 15 dintre curiozitatile mai putin cunoscute despre Petru cel Mare.

 

Petru cel Mare a fost unul dintre marii tarati ai Rusiei. El a fost reinutul care a modernizat Rusia si a adus-o in era moderna. El a fondat o serie de institutii si organizatii in Rusia, cum ar fi Academia Imperiala de Stiinte, Biblioteca Nationala si Primul Minister al Rusiei. El a fost de asemenea un mare cercetator si explorator, cunoscand cinci limbi straine si vizitand multe tari.

Lista de curiozitati:

Iata 15 dintre curiozitatile mai putin stiute despre Petru cel Mare:

1. Petru a fost un mare fan al artelor mari. El a construit mai multe teatre si a incurajat arta si muzica. El a de asemenea initiat un program de invatare a muzicii, care a durat mai multi ani.

2. El a fondat Academia Imperiala de Stiinte in 1724. Aceasta a fost prima institutie de invatamant superior din Rusia.

3. El a construit un sistem de canale navigabile in Rusia, care le-a permis comerciantilor sa navigheze pe fluviul Neva. Acest sistem de canale a fost numit dupa el si este cunoscut ca “Canalele Petru cel Mare”.

4. El a fondat Biblioteca Imperiala de Stiinte si a adunat una dintre cele mai mari colectii de carti din lume la acea vreme.

5. El a construit un palat impresionant numit “Palatul Petru cel Mare”, care a fost construit in stilul barocului francez.

6. El a fondat Primul Minister al Rusiei si a lansat o serie de reforme administrative care au modernizat Rusia.

7. El a fondat prima tipografie din Rusia si a lansat primul jurnal rusesc, numit “Gazeta de Moscova”.

8. El a fondat prima universitate din Rusia, numita Academia Imperiala de Medicina si Farmacie.

9. El a construit un sistem de fortificatii in jurul orasului Moscova pentru a-l apara de invazia tatarilor. Acest sistem a fost numit “Zidul Petru cel Mare”.

10. El a fondat prima fabrica de armament din Rusia.

11. El a construit primul vapor din Rusia, numit “Sf. Pavel”, care a fost folosit pentru navigatia pe fluviul Neva.

12. El a fondat prima banca din Rusia, numita “Banca Imperiala”.

13. El a fost un mare cercetator si explorator, cunoscand cinci limbi straine si vizitand multe tari.

14. El a fondat Academia Imperiala de Stiinte si a oferit premii pentru descoperiri si inventii.

15. El a fost un mare iubitor de animale si a fondat o gradina zoologica in orasul Moscova.

 

Petru cel Mare a fost un tarat revolutionar care a modernizat Rusia si a adus-o in era moderna. El a fondat o serie de institutii si organizatii care au influentat modernizarea si dezvoltarea Rusiei. Acest articol a explorat 15 dintre curiozitatile mai putin cunoscute despre Petru cel Mare, oferind cititorilor o perspectiva interesanta asupra acestui tarat revolutionar.