Cum se ingrijeste barba?

 Cum se ingrijeste barba?

Cum se ingrijeste barba de la A la Z

  • Perioada de început a creșterii
  • Barbă medie
  • Barba lungă
  • Produsele pentru barbă
  • Intrebari frecvente

Barba a reprezentat dintotdeauna o expresie a masculinității și a identității. Indiferent curentele fashion, barba este o opțiune personală și trebuie tratată ca atare. Chiar dacă fiecare barbă e diferită, există anumite caracteristici și sfaturi generale ce se pot aplica tuturor viitorilor bărbosi:

Perioada de început a creșterii

Probabil cea mai dificilă perioadă în viața bărbii este perioada de început sau primele săptămâni. În prima lună de creștere barba vine la pachet cu o mâncărime care îi poate descuraja pe cei mai puțin horărâți. Partea bună e că mâncărimea dispare destul de repede în mod natural sau cu ajutorul unui ulei pentru barbă.

Tot în perioada de început nerăbdarea îi face pe unii bărboși să începă o conturare care de multe ori poate face mai mult rău decât bine fie pe linia de la obraji sau pe ceat de pe gât. Sfatul nostru pentru cei ce încep conturarea de la primele săptămâni ale creșterii este folosirea unei foarfece pentru a avea mai mult control și a risca mai puține fire de păr față de folosirea unui aparat de ras electric.

Tot în această perioadă bărbații fac cunoștință cu primele rutine de îngrijire. Barba nu înseamnă doar lipsă bărbieritului ci o îngrijire regulată, fie la un barber fie personal, acasă.

Barbă medie

Odată trecute primele două luni de creștere barba începe să capete formă. Unele fire se vor încreții, altele vor rămâne drepte, unele zone vor avea o densitate mai mare sau mai mică de fire. În acest stadiu al creșterii putem să avem o idee clară despre aspectul natural al acesteia. În funcție de acest aspect natural se poate contura barba dorită. De cele mai multe ori bărbații nu au o barbă perfectă. O greșeală în acest stadiu ar fi mascarea zonelor fără creștere. Un contur bun trebuie să țină cont de forma feței și de modul natural al creșterii firelor de păr.

Câteva sfaturi pentru cei cu barbă medie:

  • Nu conturați barba udă. Firele ude au o greutate mai mare și pot părea mai lungi. Înainte de a tăia din fire asigurați-vă că barba e uscată.
  • Foarfeca câștigă teren în fața aparatului de ras. Pentru a minimiza riscurile se recomandă folosirea unei foarfece chiar dacă procesul va cere mai mult timp.
  • Se conturează limita inferioară a conturului pe gât și limita superioară pe obraji
  • Se conturează mustața

Barba lungă

Odată trecuți de barba medie bărbații au o rutină clară stabilită. Tăierea și conturarea bărbii se face cu și mai multă atenție iar produsele de îngrijire ce includ uleiul și balsamul pentru barbă vor avea cele mai vizibile rezultate. Contrar sfaturilor de pe forumuri, se recomandă o spălare regulată a bărbii cu șampon, de preferabil cât mai natural. Ultimele studii arată că spalarea zilnică a părului are efecte pozitive chiar dacă pe Facebook circulă povești cu marea conspirație mondială de a ne vinde șampoane. Vrei o barbă curată, sănătoasă și plăcut mirositoare? Folosește un șampon.

Uscarea bărbii se poate face cu ajutorul unui prosop sau a unui uscător electric. Pieptănatul și periatul devin de asemenea rutine zilnice și recomandăm folosirea unor ustensile concepute pentru barbă, chiar dacă perie nevestei e la îndemână.

Produsele pentru barbă

Indiferent de stadiul creșterii o barbă poate beneficia în urma folosirii unor produse de calitate. Firește, barba nu se va îndesa nu va căpăta proporții și nici nu va arată ca cea a lui Gandalf dar va fi cu siguranță mai sănătoasă, hidratată iar pielea va scăpa de mâncărimi sau roșeață. Uleiurile pentru barbă vin la pachet cu sau fără arome și se aplică în profunzime în toată barba și pe pielea feței. Balsamul pentru barbă poate să fie pe bază de ceară sau apă și se aplică pe exteriorul bărbii pentru a controla firele rebele iar barba se modelează cu ajutorul palmelor. Opțional se poate folosi și o ceară pentru mustăți. Firele de păr ale mustății sunt cele mai dure fire de păr din barbă și pot avea nevoie de o ceară sau un balsam dedicat cu o fixare mai puternică.

Barba – faza pe reacții

Până acum am auzit cam toate reacțiile cu și despre barbă. Unora le place, alții sunt clar împotriva sau nu au nici o părere. Orice nou bărbos trebuie să se aștepte la reacții ale oamenilor cu care interacționează fie la muncă sau în general. Cele mai bune reacții vin în general de la alți bărboși iar cele mai proaste vin din mass-media, interviuri de angajare sau de la persoane cărora nu le crește barba.

Întrebări frecvente

Ce să fac să îmi crească barba?

Geneticul și răbdarea sunt cele două mari atuuri ale bărbii. Conform unor studii recente, barba se dezvoltă până la vârsta de  28-29 de ani. De asemenea, nu ar strica o nutriție corectă ce include Omega 3, vitamin A, B5 și C, protein din diverse surse etc.

Ce să fac să scap de mâncărimi?

O igienă corectă și câteva săptămâni de acomodare sunt sufieciente pentru a scăpa de mâncărimi. Pentru cei fără răbdare se poate folosi un ulei pentru barbă

De ce mai în trecut nu se foloseau produse pentru barbă?

Pentru că nu existau. Nu exista nici șampon și nici săpun.

Le place femeilor barba?

E greu să le întrebăm pe toate, mai bine le întrebăm dacă le place Chuck Norris.

Ajută la ceva dacă mă bărbieresc des?

Nu, bărbieritul nu are nici o influență.


Daca articolul cu curiozitati a fost util, va rog sa ne motivati cu un like astfel editorii vor scrie mai multe articole utile, va incurajam sa ne scrieti si pe facebook despre ce ati dori sa fie urmatorul articol, va multumim.

Posibil sa-ti placa: