CONDORUL ANDIN – 12 LUCRURI DESPRE REGELE ZBURATOR

1. Condorul andin este o specie de pasari din familia catartide si cea mai mare pasare din emisfera vestica;

2. Condorul andin traieste in muntii Anzi (de unde provine si denumirea lui) si pe intreaga coasta vestica a Americii de Sud;

3. Aripile acestuia pot ajunge la o anvergura de 3.3 m, insa nu o depaseste pe cea a albatrosului;

4. Condorul andin are un penaj negru-stralucitor cu un “guler” alb, iar penele lipsesc de pe cap si gat;

5. Masculii sunt mai mari decat femelele, putand atinge o greutate de 15 kg si o lungime de aproximativ 1.3 m;

6. Condorul andin este una dintre cele mai longevive pasari din lume, putand atinge si varste de 50 de ani;

7. Acestia zboara adesea la inaltimi cuprinse intre 3.000 si 5.000 de metri, insa uneori coboara si pana la tarmul Oceanului Pacific;

8. Condorul andin are picioare cu ghiare putenice, de culoare neagra; acestea par adesea albe datorita gainatului care le murdareste;

9. Condorul nu este mut, dar este capabil doar de a emite niste fluieraturi si un croncanit slab care abia se aude la cativa metri;

10. Cand un condor andin descopera un cadavru, este inconjurat foarte repede de alti “vecini” sositi de la distante cuprinse intre 30 si 60 de km; cum reusesc ceilalti sa se alatura atat de repede celui care a descoperit prada inca este un mister; unii autori au lansat ipoteza unei “comunicari telepatice”;

11. Femela condorului andin depune 1-2 oua direct pe platforme a peretilor stancosi sau pe pante abrupte si greu accesibile;

12. Oul sau ouale sunt clocite pe rand de ambii parinti intre 54 si 58 de zile;

Posibil sa-ti placa:

Leave a Reply