CONDORUL ANDIN – 12 LUCRURI DESPRE REGELE ZBURATOR

 CONDORUL ANDIN – 12 LUCRURI DESPRE REGELE ZBURATOR

1. Condorul andin este o specie de pasari din familia catartide si cea mai mare pasare din emisfera vestica;

2. Condorul andin traieste in muntii Anzi (de unde provine si denumirea lui) si pe intreaga coasta vestica a Americii de Sud;

3. Aripile acestuia pot ajunge la o anvergura de 3.3 m, insa nu o depaseste pe cea a albatrosului;

4. Condorul andin are un penaj negru-stralucitor cu un “guler” alb, iar penele lipsesc de pe cap si gat;

5. Masculii sunt mai mari decat femelele, putand atinge o greutate de 15 kg si o lungime de aproximativ 1.3 m;

6. Condorul andin este una dintre cele mai longevive pasari din lume, putand atinge si varste de 50 de ani;

7. Acestia zboara adesea la inaltimi cuprinse intre 3.000 si 5.000 de metri, insa uneori coboara si pana la tarmul Oceanului Pacific;

8. Condorul andin are picioare cu ghiare putenice, de culoare neagra; acestea par adesea albe datorita gainatului care le murdareste;

9. Condorul nu este mut, dar este capabil doar de a emite niste fluieraturi si un croncanit slab care abia se aude la cativa metri;

10. Cand un condor andin descopera un cadavru, este inconjurat foarte repede de alti “vecini” sositi de la distante cuprinse intre 30 si 60 de km; cum reusesc ceilalti sa se alatura atat de repede celui care a descoperit prada inca este un mister; unii autori au lansat ipoteza unei “comunicari telepatice”;

11. Femela condorului andin depune 1-2 oua direct pe platforme a peretilor stancosi sau pe pante abrupte si greu accesibile;

12. Oul sau ouale sunt clocite pe rand de ambii parinti intre 54 si 58 de zile;


Daca articolul cu curiozitati a fost util, va rog sa ne motivati cu un like astfel editorii vor scrie mai multe articole utile, va incurajam sa ne scrieti si pe facebook despre ce ati dori sa fie urmatorul articol, va multumim.

Posibil sa-ti placa:

Leave a Reply