12 LUCRURI INTERESANTE DESPRE STRUT

1. Strutul este cea mai mare dintre pasarile existente in prezent; acesta poate ajunge la o inaltime de 2.8 metri si la o greutate de 160 kg;

2. Strutul, nativ continentului african, face parte din categoria pasarilor “alergatoare”, grupate sub denumirea de Ratite; din aceasta grupa fac parte nandu-ul (America de Sud), emu-ul (Australia), cazuarul (Noua Guinee) si pasarea kiwi (Noua Zeelanda);

3. Strutul este cea mai rapida pasare din lume; acesta poate atinge viteze de peste 70 km/h, facand “pasi” si de 5 metri lungime;

4. Desi nu poate zbura, strutul are o anvergura a aripilor de aproximativ 2 metri lungime; acestea sunt folosite in ritualuri de imperechere, ca protectie pentru picioarele dezgolite sau drept “carma” in timpul alergarii;

5. Picioarele lor lungi pot fi arme cumplite; cu o lovitura puternica, strutul poate ucide un om sau chiar si un pradator de talie mare precum leul;

6. Stramosii pasarilor alergatoare erau cu siguranta capabili de zbor, abilitate ce si-au pierdut-o treptat, dezvoltand tehnica alergarii;

7. Strutul are auzul si vazul foarte bine dezvoltate; datorita inaltimii la care se afla capul, strutul poate detecta cu usurinta potentialele amenintari, in special in ierburile inalte din savana, colindate de pradatori periculosi;

8. In dieta strutului intra cam orice de natura vegetala (seminte, fructe, radacini, frunze etc.), dar si insecte sau reptile mici daca se iveste ocazia; strutul este in permanenta cautare de apa, pe care o bea in cantitati mari cand o gaseste;

9. Strutul este prietenos cu amicii lui ierbivori, cu care impart o nisa ecologica datorita nevoilor alimentare asemanatoare; ba chiar se pare ca intre strut si antilopa exista o colaborare in scopuri defensive, pentru a semnala din vreme pradatorii;

10. Oul strutului este cel mai mare ou al unei pasari, ajungang la o inaltime de 15 cm si o greutate de 20-25 de ori mai mare decat un ou de gaina; comparativ cu marimea adultului, oul de strut este cel mai mic din lumea pasarilor;

11. Contrar convingerilor populare, strutul nu isi ingroapa capul in nisip cand se simte amenintat; acest mit probabil provine de la faptul ca strutul isi lasa capul in jos cand se simte in pericol, pentru a fi mai putin vizibil;

12. Oamenii de stiinta au constatat ca strutii se trezesc cu aproximativ 40 de minute inainte de rasaritul soarelui si se culca cu 40 de minute dupa apus;

Posibil sa-ti placa:

Leave a Reply