10 lucruri pe care trebuie să le cunoști dacă vrei să crești o pisică la apartament (II)

18 April 2017 | Scris de Alice in Altele, Animale, Copii, De stiut, Top10 cu 0 comentarii

Pisicile sunt animale de companie comune și sunt adesea preferate în defavoarea câinilor pentru că nu trebuie să fie scoase afara zilnic și sunt animale de talie mică. Totuși trebuie să cunoașteți câteva lucruri importante înainte de a decide să creșteți o pisică la apartament. Vă propun să urmăriți în topul de mai jos cele mai importante lucruri pe care trebuie să le aveți în vedere.

5. Nu toate pisicile se suie pe mese după mâncare

Există teama că după ce aduci o pisică în apartament nu vei mai putea niciodată să mănânci liniștit ceea ce ai lăsat pe masă pentru că între timp felina se urcă și mănâncă ce găsește. Acest lucru nu este adevărat în majoritatea cazurilor. În general acest comportament are loc la țară, unde animalele nu au program fix la mâncare și mănâncă pe apucate ceea ce prind. La apartament însă, orice pisica obișnuită să aibă propriul bol cu hrană nu va încerca să mai caute pe mese alte surse. Cel mai indicat este să învățați pisica încă de mică să stea pe suportul ei sau pe scaune, dar niciodată să nu se suie pe masă/birou.

 

6.Perioada în care pisica/motanul este în călduri este una critică

Cea mai dificilă perioadă la care trebuie să faceți față este atunci când pisica intră în călduri. Fie că este femelă sau mascul, va încerca să își atragă parteneri mieunând în continuu și marcând locul cu un lichid special care are un miros neplăcut.

 

7.Alternativa sterilizării/castrării

Medicii veterinari recomandă ca cea mai bună soluție sterilizarea/castrarea animalului pentru a scăpa de problemele din perioada e călduri. Operațiile de acest tip sunt ieftine. Iar animalul are numai de câștigat. Personal, am decis să-mi sterilizez pisica într-o vreme în care stăteam la etajul zece și era foarte dificil să o scot afară, însă atunci când m-am mutat la parter și am decât să cresc un motănel nu l-am castrat. Am întâmpinat și dezavantaje, mai ales faptul că a petrecut și zile în șir plecat de acasă în căutarea femelelor și s-a întors plin de zgârieturi și murdar. Perioada critică durează între 1-3 săptămâni.

 

 

8. Pisicile versus femeile însărcinate

Există teama că femeile însărcinate nu trebuie să stea lângă pisici pentru că fătul va fi afectat. De fapt, singura problemă este aceea că o femeie însărcinată nu trebuie să curețe litiera pisicii care poate transmite un virus, fiind recomandat ca pe perioada sarcinii un alt membru al familiei să facă acest lucru. Animalul în sine nu poartă niciun virus specific ce ar putea afecta mama și fătul, iar riscurile rămân cele ordinare de a inhala păr de pisica, lucru ce se poate întâmpla doar în cele două anotimpuri specifice dacă felina nu este periată zilnic.

 

9.Pisicile versus copiii mici

Mai ales în mediul rural există mitul că o pisică poate chiar să mănânce un nou născut sau oricum să îl atace. La apartament cazurile în care un astfel de animal poate fi ostil cu bebelușul sunt excepționale. De regulă pisica ori este indiferentă, ori se apropie curioasă de copil și apoi devine chiar iubitoare cu el. Pentru început este bine ca pisica să nu fie lăsată niciodată singură cu un copil foarte mic.

 

10.Pisica de casă și relația cu ceilalți pisoi

Pisicile sunt animale egoiste care nu acceptă foarte ușor alți pisoi împrejur. Acestea se înfurie și îi atacă pentru a demonstra cui îi aparține acel spațiu. De obicei ele sunt indiferente și nu adoptă un comportament ostil față de pui mici. Uneori, în cazul în care  stăpânul locuiește la parter, s-au văzut și cazuri în care o pisică femelă a venit acasă cu pui mici de pisică fără să fie al lor.

 

 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Alice

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)