10 Informații importante despre castelul Bran

6 April 2017 | Scris de Alice in Altele, Arhitectura, Aventura, Curiozitati, De stiut, Top10, TopU cu 0 comentarii

Pe teritoriul României s-au conservat numeroase cetăți, fortificații și reședințe domnești care datează din perioada medievală. În prezent, acestea reprezintă o componentă importantă a patrimoniului cultural din țara noastră, fiind vizitate anual de mii de turiști care vor să admire aceste monumente arhitecturale vechi de secole. Vă propunem mai jos un top cu cele mai importante zece informații despre castelul Bran, care are o istorie fascinantă și este faimos în întreaga lume datorită asocierii sale cu personajul de roman Dracula.

1. Prima fortăreață din regiunea Bran a fost ridicată în 1211 de către ordinul Cavalerilor Teutoni, care au fost alungați din zonă 15 ani mai târziu. Următoarea intervenție a avut loc în 1377, când sașii au fost încurajați de către cancelarul maghiar Ludovic cel Mare să construiască un castel. Prin urmare, acestea sunt originile castelului Bran, amplasat în Pasul Bran, un pasaj trans-carpatic de o importanță majoră.

2. La începutul secolului al XV-lea, Mircea cel Bătrân a primit castelul de la Sigismund de Luxemburg și l-a administrat până la încetarea sa din viață, după care acesta a revenit principilor transilvăneni.

3. Raporturile politico-militare au fost nefavorabile în timpul lui Vlad Țepeș, care în cea de-a doua parte a domniei sale a intrat în conflict cu orașul Brașov. Nu se știe cert dacă Vlad Țepeș a cucerit castelul pe parcursul conflictelor sale cu sașii, însă recent a fost demonstrat că acesta a fost deținut timp de două luni acolo ca prizonier al regelui maghiar Matei Corvin.

4. Castelul a trecut de mai multe ori prin etape de consolidare și reparații, dintre care un moment important este în 1886, când sunt reparate distrugerile cauzate pe parcursul conflictelor din 1848 și 1877. Totuși, fortificația a necesitat pe parcursul existenței sale și alte reparații, trecând prin multe modificări și consolidări ulterioare.

5. De-a lungul timpului castelul a îndeplinit mai multe roluri, fiind reședință regală o perioadă, pentru ca mai târziu să devină parte a ocolului silvic regional și loc de odihnă pentru responsabilii din domeniu veniți de la Brașov și chiar pentru pădurari.

6. Castelului a fost denumit în mai multe feluri de-a lungul existenței sale. Inițial i se spunea Dietrichstein sau Törzburg în limba germană, Törcsvár în maghiară și Turciu în română. În prezent este cunoscut sub numele de „castelul Bran”, împrumutând numele regiunii în care a fost construit.

7.  În 1932 fortăreața a fost iluminată electric pentru prima dată, datorită hidrocentralei construită pe râul din apropiere, numit Turcu.

8. Până în 1940 inima reginei Maria a fost păstrată la Balcic, dar după ce România a pierdut regiunea sud-dunăreană, caseta de argint cu inima reginei a fost adusă la Bran.

9. În timpul comunismului castelul a devenit muzeu până în 1993, când au avut loc o nouă serie de modificări și reparații. Ulterior, castelul a fost deschis din nou publicului larg.

10. În 2006 castelul a fost revendicat de către moștenitorii Principesei Ileana de România și ai Arhiducelui Anton de Austria, iar în 2009 s-a încheiat procesul, iar castelul a devenit proprietate exclusivă a Arhiducelui Dominic, Arhiducesei Maria Magdalena și Arhiducesei Elisabeta.

Sursă imagine: Castelul Bran.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Alice

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)