Trei sfaturi pentru a supraviețui unui cutremur

4 March 2017 | Scris de Cosmin O in De stiut, Top3 cu 0 comentarii

Astăzi se împlinesc 40 de ani la de marele cutremur din 1977 în care și-au pierdut viața oameni importanți pentru cultura românească. Cutremure au loc în fiecare an însă din fericire acestea nu au mai avut anvergura celui de acum 40 de ani. Din păcate un astfel de cutremur poate avea loc în orice moment, iar noi ar trebui să fim pregătiți pentru un astfel de scenariu, în sensul că ar trebui să știm ce trebuie să facem într-o astfel de situație.

Instinctul de supraviețuire în astfel de cazuri ne poate forța să luăm decizii pripite, care ne pot costa viața. În ultimul timp populația nu mai este informată în legătură cu supraviețuirea în timpul cutremurelor. Evident cel mai bun lucru este să încercăm să ieșim afară și să ne îndepărtăm de clădiri sau copaci. Practic ar trebui să căutăm acele spații în care nu mai există nici un pericol de a cădea ceva peste noi.

În cazul în care sunteți surprinși de cutremur în clădiri e foarte important să țineți cont de următoarele sfaturi.

1.Adăpostiți-vă sub obiecte solide

Ați primit de foarte multe ori îndrumarea ca în cazul unui cutremur să vă adăpostiți sub tocul ușii. Din păcate această regulă nu funcționează întotdeauna. Cel mai indicat ar fi să vă adăpostiți sub obiecte solide, de preferat din metal dur. În felul acesta sunteți mult mai protejați. E important să vă acoperiți gura, ochii sau nasul pentru că puteți înghiți praf.

Nu e indicat să folosiți scările sau liftul în timpul cutremurului pentru că acestea sunt cele mai vulnerabile zone din locuință. Dacă stați la parter sau la casă puteți ieși afară în primele secunde, atunci când rezistența clădirii nu este încă afectată și sunt șanse mici să cadă ceva pe voi.

2.Opriți gazul și electricitatea

E foarte important să opriți gazul și electricitatea în toată locuința dacă considerați că nu sunteți expuși pericolului. În timpul cutremurului se pot rupe țevi de gaz sau fire de electricitate astfel încât pot apărea explozii sau incendii, iar pagubele vor fi mai mari și dacă sunteți prinși în bloc e posibil să nu mai puteți fi salvați. Curentul se oprește de la tablou, punând toate cele patru siguranțe pe off.

3.Încercați să nu intrați în panică și păstrați-vă energia

Există situații în care puteți rămâne blocați sub dărâmături sau în care toate căile de ieșire sunt blocate astfel încât va trebui să așteptați să fiți salvați. În acest caz ar trebui să rămâneți adăpostiți sub obiecte dure și să aveți capul acoperit pentru a nu înghiți praf. De asemenea nu puteți ști cât veți rămâne blocați astfel încât trebuie să vă păstrați energia pentru a rămâne în viață cât mai mult timp.

Nu intrați în panică. Dacă faceți asta vă veți consuma energia mult mai repede. Inima va bătea mai tare și veți consuma oxigen mai repede. Aerul poate fi limitat și trebuie să aveți grijă să nu consumați mai mult decât e nevoie. Va trebui să încercați să strigați doar atunci când există șanse să vă audă cineva.

Dacă aveți telefonul la voi, în primele minute rețelele s-ar putea bloca. Cea mai inteligentă metodă de a comunica este trimiterea unui mesaj cu locația în care ați rămas blocați și eventual câteva detalii legate de modul în care puteți fi găsiți sau dacă sunteți răniți.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Cosmin O

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)