Trei pași simpli pentru a scapa de taxele generate de roamingul involuntar

22 April 2017 | Scris de Cosmin O in De stiut, Top3 cu 0 comentarii

Taxele de roaming în Uniunea Europeană vor dispărea de la vară însă România are doar două țări vecine care fac parte din UE. Românii care trăiesc în apropierea granițelor cu Ucraina, Republica Moldova sau Serbia, ori cei care trec întâmplător prin aceste zone, se confruntă deseori cu o problemă foarte mare. În momentul în care își utilizează telefonul mobil sau tableta constată că au fost taxați cu sume foarte mari pentru folosirea serviciilor de voce sau utilizarea internetului.

Acest fenomen apare deoarece intervine roamingul involuntar. Cu alte cuvinte, deși se află în România, cel care își utilizează telefonul sau tableta este taxat ca și când s-ar afla în țara vecină. E absolut neplăcut să constați că plătești fără să vrei de zeci de ori mai mult pentru un serviciu. Din păcate, chiar dacă se folosește roamingul involuntar, companiile de telecomunicații nu returnează sumele cheltuite din eroare astfel încât e nevoie de precauție.

Am dat exemplul zonelor din România de la granițe, dar același lucru se poate întâmpla și atunci când călătoriți în preajma granițelor UE. Chiar dacă în momentul de față se plătesc taxe de roaming în UE, cele din afara UE sunt de regulă mai mari. Iată trei pași simpli care trebuie făcuți pentru a evita taxarea involuntară.

1.Dezactivați serviciul de roaming

De regulă când este cumpărată o cartelă nouă se activează și serviciul de roaming. Acesta trebuie dezactivat imediat. Fără ca acest serviciu să fie activ nu puteți fi taxat involuntar pentru că folosiți o rețea de telefonie mobilă dintr-o țară vecină celei în care vă aflați. Acest lucru e știut de puțină lume sau puțini sunt interesați de acest aspect. Cei care au cartele nu sunt preocupați în general pentru că nu își încarcă telefonul decât cu valoarea necesară activării unei extraopțiuni. În cazul acesta, dacă nu există credit pe telefon nu funcționează nici serviciul de roaming însă lucrurile devin îngrijorătoare în cazul abonamentelor.

2.Selectați manual rețeaua

E posibil să uitați să dezactivați serviciul de roaming. Nu e nici o problemă. Vă puteți lua altă măsură de siguranță. Atunci când vă schimbați telefonul mobil trebuie să activați din setările lui căutarea manuală a rețelei. În caz contrar, dacă lăsați bifată căutarea automată și serviciul de roaming e activ, telefonul va căuta de fiecare dată rețeaua cu cel mai bun semnal și e posibil ca aceasta să fie cea din țara vecină. Dacă nu îi permiteți telefonului să își caute singur rețeaua, atunci scăpați de o problemă.

3.Verificați rețeaua înainte de a folosi telefonul

Dacă vă aflați în apropierea graniței și ați uitat să faceți cei doi pași prezentați anterior, e prudent să verificați rețeaua la care e conectat telefonul înainte de a îl folosi. Operatorul de telefonie mobilă apare de regulă pe display-ul telefonului. Totuși dacă sunteți în mers e posibil să nu fie cea mai bună soluție. Mult mai prudent este să faceți cei doi pași dacă știți că aveți credit pe telefon sau un abonament care nu are stabilită o sumă pe care nu puteți să o depășiți.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Cosmin O

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)