Trei lucruri de știut despre trecerea la ora de vară

21 March 2017 | Scris de Cosmin O in De stiut, Top3 cu 0 comentarii

Ne-am obișnuit cu faptul ca în prima luna de primăvară și în prima lună de toamnă se schimbă ora. La fel se va întâmpla și săptămâna aceasta. De multe ori acest lucru ne dă peste cap ceasul biologic ori de multe ori nu realizăm că s-a schimbat ora sau nu știm cum anume s-a schimbat (în față sau în spate!?) și astfel pierdem întâlniri, ajungem prea târziu sau prea devreme la serviciu. Iată trei lucruri pe care ar trebui să le știm despre schimbările de oră astfel încât să nu mai existe aceste probleme pe viitor.

1.De ce se schimbă ora

Britanicul William Willet este cel care a venit cu această idee încă din 1907. Ea are rațiuni pur economice și a fost adoptată de foarte multe țări rapid. E adevărat că nu toate au rezonat atât de rapid cu ideea și multe țări nu apelează nici astăzi la acest sistem.

Argumentul de astăzi ar fi că se pot face economii mari dacă oamenii ar folosi lumina naturală cât mai mult timp posibil. În felul acesta nu ne punem sănătatea în pericol, nu va mai trebui să consumăm atâta energie electrică atunci când ne trezim să mergem la muncă și nici în primele sau ultimele minute la serviciu. Dacă nu s-ar schimba ora atunci ar exista zile în an în care ar trebui să așteptăm mai mult de două ore de la trezire până să răsară soarele și am merge la muncă pe întuneric.

Între solstițiul de iarnă și între solstițiul de vară ziua se mărește cu un minut dimineața și cu un minut seara. În cealaltă jumătate a anului, ziua se micșorează cu un minut dimineața și cu un minut seara. Din această cauză apare decalajul ce este corectat în mod artificial prin schimbarea orei.

2.Cum se schimbă ora

În martie ora se dă în față, adică în loc de ora 5 ceasul va arăta ora 6. În schimb, în octombrie ora se dă în spate, adică în loc de ora 5 ceasul va indica ora 4. Ca atare, la schimbarea orei de iarnă nu există nici un pericol să întârziem la întâlniri sau la serviciu. Din păcate, mulți dintre noi ar putea păți asta duminica viitoare daca nu sunt atenți sau daca nu au un ceas care trece singur la ora de vară.

3.Când se schimbă ora

Se trece la ora de vară în ultima duminică din martie, iar la ora de iarnă se trece în ultima duminică din octombrie. În anumite circumstanțe e important să știm și momentul exact când se întâmplă acest lucru, mai ales dacă mergem cu trenul.

În dimineața ultimei duminici din martie ora trei se transformă brusc în ora patru. Cu alte cuvinte dupa ora 2:59 va urma ora 4:00. Ca atare va fi cea mai scurtă zi din an și vom dormi teoretic cel mai puțin. În dimineața ultimei duminici din octombrie, ora patru devine ora trei și vorbim astfel de cea mai lungă zi din an pentru că a treia oră a zilei va avea practic 120 de minute în loc de 60, cât are o oră obișnuită.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Cosmin O

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)