Trei furturi celebre de tablouri

27 May 2017 | Scris de Cosmin O in Arta & Fotografie, Top3 cu 0 comentarii

Piaţa neagră a artei există de secole şi cu siguranţa ea va exista în continuare. Marea parte a celor care cumpără tablouri scumpe nu o fac pentru că sunt iubitori de artă ci o fac pentru renume sau pentru că speră că vor obţine o sumă mult mai mare la revânzare. Au fost cazuri în care tablouri cumpărate cu câteva mii de euro au fost revândute cu milioane de euro. Evident, o astfel de investiţie extrem de profitabilă nu poate rămâne indiferentă multora.

Nu întotdeauna tablourile au fost cumpărate. Uneori acestea au fost furate pur şi simplu sau înlocuite cu falsuri, astfel încât proprietarii au aflat după mai mulţi ani că au fost furaţi. Unele dintre aceste furturi au devenit celebre din mai multe motive. Fie tablourile furate erau extrem de valoroase, fie pictorul lor era extrem de apreciat, fie modul în care au fost furate a fost unul extrem de ingenios. Mai jos o să facem o listă cu trei dintre cele mai cunoscute furturi de tablouri din istorie. Ele evident sunt mult mai multe însă ne-am oprit doar la acestea trei.

1.Furtul Mona Lisei de la Louvru

Mona Lisa era în trecut un tablou ca oricare. În prezent acesta este unul dintre cele mai cunoscute deşi mulţi încă spun că are o faimă nemeritată. Ingredientele faimei peste noapte sunt tocmai un furt celebru şi faptul că e pictată de Leonardo da Vinci. În 1911 tabloul a fost furat de un meseriaş italian care lucra la Luvru. Acesta s-a închis în muzeu peste noapte şi apoi a reuşit să îl scoată afară. Au trecut aproximativ 24 de ore până ca cineva să îşi dea seama că pictura lipseşte.

Faima tabloului a explodat brusc când pictura a apărut pe prima pagină a tuturor ziarelor pentru că subiectul era unul interesant. Fusese furată o operă a marelui Leonardo da Vinci. Asta nu e tot. Ancheta a durat destul de mult, iar interesul asupra subiectului a crescut atunci când Pablo Picasso a fost suspectat de furt. Doi ani mai tarziu hoţul a încercat să vândă opera şi în felul acesta a fost prins. Cei doi ani în care s-a vorbit de Mona Lisa în ziare i-au consolidat faima.

2.Furtul a trei tablouri în Stockholm

La un secol distanţă un alt furt de tablouri a devenit celebru. De data aceasta a fost furat un autoportret de Rembrandt şi doua tablouri mici de Renoir. În 2000 hoţi au intrat înarmaţi în Muzeul Naţional al Suediei şi au îndreptat pistoalele către cei aflaţi în interior apoi au fugit cu vapoarele parcate în apropiere. Mai mult, doua maşini parcate lângă muzeu au luat foc. Pur şi simplu totul a semănat cu un scenariu de film. Valoarea tablourilor a fost estimată la 45 de milioane de dolari.

3.Jaful de la Muzeul Isabella Steward Gardner

O altă scenă desprinsă parcă din filme este furtul a 13 tablouri de la Muzeul Isabella Steward Gardner. În 1990 doi hoţi s-au deghizat în ofiţeri de poliţie şi le-au spus paznicilor că au răspuns unei solicitări de perturbare. Paznicii au renunţat la protocoalele de securitate şi ulterior au fost legaţi în zone separate ale subsolului. Aceştia au fost găsiţi dimineaţa, atunci când hoţii erau departe cu tablouri estimate la aproximativ 500 de milioane de dolari.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Cosmin O

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)