Top 5 civilizații antice care purtau flashuri în urechi

10 April 2017 | Scris de Alice in Altele, Curiozitati, De stiut, Istorie, Oameni, Top, TopU cu 0 comentarii

În prezent suntem moștenitorii unui patrimoniu antic impresionant. Așezări, cetăți, necropole, palate antice, bijuterii, vase, statui și multe alte artefacte pot fi admirate  astăzi în marile muzee ale lumii și pe siturile arheologice incluse în circuite turistice. Pentru mai multe dintre obiectele descoperite de către arheologi nu a fost stabilit cu certitudine ce funcție aveau acestea în perioada antică. Sunt cunoscute în prezent mai bine de șaizeci de obiecte din metale prețioase în formă de mosor care au fost descoperite în așezările grecești și în spațiul egeo-anatolian și despre care se consideră că ar fi putut fi cercei de tipul flesh tunnel-urilor actuale sau mosoare. De asemenea, obiecte asemănătoare din aur au fost identificate pentru spațiul etrusc, iar mai multe exemplare din fildeș, piatră și diferite tipuri de roci provin din Egipt. Dacă într-adevăr aceste obiecte erau cercei, ei presupuneau modificarea lobului urechii prin realizarea unei perforații foarte mari, de câțiva centimetri.

 

Romanii

Romanii  au realizat în perioada antică unul dintre cele mai mari imperii din istorie. Printre cele mai spectaculoase bijuterii descoperite în așezările romane se numără tipicele camee și geme, bijuteriile obișnuite pentru perioada respectivă (inele, cercei normali, coliere), dar și astfel de cercei speciali care își găsesc analogii în Orient și în special în spațiul african, inclusiv în prezent și care pot fi purtați doar în lobi perforați foarte mult.

 

Grecii

În perioada antică se bănuiește că grecii care locuiau în cetățile de pe coasta Turciei actuale își modificau lobii urechilor purtând un tip de  accesorii similare cu cerceii de tip ear stud purtati în prezent de către împătimiții piercing-urilor. Acest lucru contrzice perspectiva tradițională a istoricilor asupra perfecțiunii fizice care se considera că era promovată de către această civilizație. Obiecte din aur, argint si electrum în forma unor mici mosoare au fost descoperite pe siturile antice din Cipru, Rodos, Efes și Milet. Acestea au fost interpretate fie care cercei, fie ca suporturi pentru firele textile subțiri cum este mătasea. Totuși, faptul că adesea au fost descoperite în morminte alături de alte accesorii, uneori plasate sub craniu, a determinat pe cercetători să susțină mai degrabă ipoteza de cercei.

 

Etruscii

Etruscii, vechi locuitori ai spațiului italic pre-roman, sunt și ei bănuiți de astfel de obiceiuri după ce mai multe perechi de „cercei în formă de disc” din aur au fost publicate în urma cercetărilor întreprinse în acest spațiu.

 

Popoarele vest anatoliene

În zona egeo-anatoliană locuită de foarte multe popoare (greci, lidieni, fenicieni, carieni etc)pot fi admirate în muzee câteva exponate interesante, despre care se presupune că ar fi astfel de cercei. Majoritatea dintre ele au o formă tipică. Fiind compuse dintr-un cilindru cu câte un disc la fiecare capăt și dintr-un tub central care perforează centrul discurilor securizând interiorul obiectelor, asemeni exemplarului din imagine.

 

Egiptenii

Egiptenii – Se pare că și în vechiul Egipt erau populari acești cercei. Faimoasa mască funerară a lui Tutankamun are ambele urechi perforate, iar cercei în formă de discuri din diverse tipuri de roci, fildeș, alabastru și diferite metale au fost descoperiți pe parcursul cercetărilor arheologice din Egipt. În concluzie, chiar dacă perforarea urechilor cu ajutorul unor cercei foarte mari inserați direct în lob nu este caracterisică numai incașilor, maiașilor ori triburilor africane actuale. La fel cum în prezent acest obicei se practică în toată lumea, avem indicii importante că el era popular și în perioada antică.

 

Surse imagini: cercei romani, statuie greacă, cercei etrusci, cercei anatolieni, masca lui TutankamunRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Alice

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)