Top 5 alimente principale consumate cu ocazia sărbătorilor pascale

15 April 2017 | Scris de Alice in Actualitate, Altele, Bucatarie, De stiut, Mai multe, Oameni, Top5, TopU cu 0 comentarii

Sărbătorile pascale sunt foarte importante pentru creștini, iar Paștele este sărbătorit de chiar și de către către românii din afara granițelor. Cu această ocazie se obișnuiește ca să întreaga familie să petreacă împreuna, iar mesele sunt încărcate cu felurite bunătăți, ca după o lungă perioadă de post. Mai jos am pregătit un top al celor mai importante cinci alimente care nu trebuie să lipsească de pe masa niciunei gospodine. Fie că este vorba de cozonac, de ouă roșii, ori de diferite preparate din carne de miel, toate acestea necesită pregătiri speciale și au semnificații deosebite în mentalitatea și dogma creștină.

 

 

1.Ouăle roșii

Cel mai consumat aliment cu ocazia sărbătorilor pascale este reprezentat de către tradiționalele ouă roșii. Fie că sunt realizate în varianta lor clasică (roși simplu), fie că sunt încondeiate sau vopsite în mai multe culori, acestea sunt nelipsite de pe mesele tuturor românilor. Orice gospodină cunoaște trucuri speciale transmise din generație în generație pentru a vopsi corect ouăle. De exemplu, pentru a evita ca acestea să se crape la fierbere, se pune o lingură de sare în apă, iar pentru a obține cele mai bune și uniforme culori, vopseaua trebuie amestecată cu câteva linguri de oțet.

 

2.Cozonacul

Alături de ouă se află de obicei cozonacul, alt aliment de bază specific pentru această sărbătoare. Pregătirea cozonacilor este un proces complicat, care durează destul de mult. Coca trebuie frământată bine și chiar „bătută”, altfel cozonacii nu cresc pufoși. În ultimii ani însă brutăriile și patiseriile au început să comercializeze sute de cozonaci cu ocazia Paștelui, iar comenzile sunt nenumărate. Astfel, atât familiile tinere, în care nimeni nu mai cunoaște rețeta bunicii de cozonaci, cât și gospodinele de la țară care preferă să renunțe la făcutul cozonacilor pentru a avea mai mult timp pentru restul treburilor din perioada sărbătorilor pot cumpăra cozonaci de la supermarket.

 

3.Pasca

Un alt produs care se regăsește pe mesele creștinilor este pasca, un fel de pâine nedospită. Obiceiul de a consuma pască de Paște este legat de ritualul evreiesc  și amintește de sărăcia și nevoile îndurate de evrei în timpul robiei în Egipt și după fuga lor de acolo, când neavând timp să mai dospească pâinea, erau nevoiți să mănânce azimă. Acesta este prin urmare un aliment care simbolizează umilința și aduce aminte de chinurile poporului ales.

 

4.Drobul

Realizat din carene de miel, drobul este pregătit de către gospodina casei din măruntaiele animalului. Acesta este unul dintre cele mai delicioase alimente care se consumă de Paște și nu oricine cunoaște rețeta necesară preparării sale. Pe lângă carnea de miel fiartă și tocată, mai sunt necesare verdețuri și ouă care ajută la legarea compoziției.

 

5. Friptură de miel

Carnea de miel este un aliment asociat cu sărbătorile pascale datorită asocierii sale cu Iisus Hristos. Acestea este consumat adesea de creștini, însă nu este obligatoriu. Mult mai legați de acest obicei sunt evreii. Totuși, an de an creștinii sacrifică miei, din care pregătesc drobul, ciorba, dar și friptură care reprezintă cea mai consistentă parte a mesei de Paște.

 

Sursă imagineRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Alice

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)