Top 9 conflicte armate aflate încă în desfășurare (II)

6 April 2017 | Scris de Marian in Actualitate, Istorie, Politica, TopU cu 0 comentarii

Trăim într-o Europă care, cu puține excepții, nu a mai cunoscut conflictul armat de peste 70 de ani. Acest lucru ne-ar putea face să credem că trăim într-o lume pașnică și sigură. În acest lucru este cum se poate mai fals. Depășind etapa războaielor între națiuni lumea cunoaște un nou pericol, războaiele religioase, terorismul internațional și războiul narcoticelor. În continuare, vă propun un o listă a 9 conflicte militare care încă sunt în desfășurare și care amenință pacea în lume.

6) Războiul civil din Sudanul de Sud (din 2011)

Rebelii antiguvernamentali din Sudanul de Sud (2013)

Trupe beligerante: Armata Sudanului de Sud (Armata de Eliberare a Poporului Sudanez), susținută militar de către Uganda și Egipt vs opoziția Unul din cele mai noi state recunoscute pe Glob (și-a obținut independența în anul 2011) este și unul care cunoaște marcat de un foarte sângeros război civil caracterizat prin purificări etnice, înrolarea prin forță (inclusiv a copiilor), atacarea de așezări civile etc.  În anul 2013, președintele Sudanului de Sud demite toți liderii de top ai Mișcării de Eliberare a Poporului Sudanez încercând să-și fortifice poziția sa de lider al statului. Conduși de Riek Mahar, o figură foarte importantă în revolta din Nasir care a dus la formarea acestui stat, aceștia formează SSLM-IO și reușesc să-și asigure controlul în centrul și nord-estul țării. În 2014 Națiunile Unite au trimis aici Misiunea Națiunilor Unite în Sudanul de Sud în vederea pacificării zonei (UNMISS). Conflictul a produs nu mai puțin de 50 000 de victime (835 în primele luni ale acestui an). Au existat numeroase tratative de pace, eșuate însă.

 

7) Insurgența Boko Haram (din 2009)

Boko Haram își anunță afilierea la ISIS, nov 2014, Source: Security News

Trupe beligerante: Multinational Joint Task Force (Nigeria, Cameron, Ciad, Niger) vs Boko Haram

Izbucnită ca urmare a tensiunilor religiose dintre islamișii radicaliști și non-islamiștii din Nigeria și transformată într-o mișcare antiguvernamentală, Boko Haram devine o ramură a terorismului internaționl. Condusă de un lider feroce, în persoana lui Abubakar Shekau, se specializează în atentate teroriste, răpiri și trafic cu droguri. Ocupă numeroase regiuni din Nigeria, Cameron și Ciad terorizând populația autohtonă, practicând sclavia. În 2015 o coaliție a patru state formează  MJTF, susținută prin experți militari de către SUA și în 2017 mai ocupau doar câteva fortărețe din vestul Nigeriei. Conflictul  produs însă numeroase victime (48 000 de victime până acum/ 471 în primele luni ale acestui an).

 

8) Al doilea război civil libian (din 2014)

Rebeli libieni luând poziții lângă Raf Lanus, Libia, martie 2013,
Source: Times

Trupe beligerante: Consiliul Deputaților (susținut de Franța, Marea Britanie, SUA, Iordania, Rusia, Algeria, Ciad) vs Congresul General Național (susținută de Sudan, Qatar și Turcia, plus alte organizații islamiste radicale), Guvernul Acordului Național (recunoscut de ONU, UE, SUA și Marea Britanie) vs ISIS

După înlăturarea regimului dictatorial lui lui Muammar Gadaffi în 2011 în Libia s-a instalat haosul. Încercarea statelor occidentale de democratizare a Libiei a eșuat lamentabil ducându-se lupte nu de puține ori violente pentru obținera puterii. În 2014 două autorități libiene își autodeclară puterea și anume autoritatea legislativă reprezentată de Consiliul Deputaților (sediul la Tobruk) și Congresul Național General, format din cei care au pierdut alegerilor și care au contestat validitata acestora, cu sediul la Tripoli. Lupta pentru controlul petrolului libian duce la izbucnirea celui de-al doilea razboi civil care se prefigurează a fi la fel de sângeros ca și primul. Pe fondul slăbirii statului libian pătrunde și gruparea teroristă ISIL care obține controlul în numeroase regiuni ale Libiei. Conflictul a produs până acum aproximativ 15 000 de victime (532 în ultimele luni) și nu pare a avea o soluționare foarte curând.

 

9) Războiul civil din Yemen (din 2015)

Sana`a după bombardamentul Arabiei Saudite, 2016
Source: HotNews

Trupe beligerante: Comitetul Revoluționar (rebelii houthi, Garda Republicană) susținut de Iran și gruparea teroristă Hezbollah vs regimul Hadi (Forțele de Securitate, triburi fidele lui Hadi, Comitetul Politic), Coaliția saudită (Arabia Saudită, Uninea Emiratelor Arabe Unite), care are și susținerea SUA, Marea Britanie și Franța; Anshar al Sharia, ISIS vs regimul Hadi

Este un război politic între rebelii Houthi și forțele președintelui ales Mansur Hadi cât și între autoritatea de guvernământ și Anshar al Sharia, o facțiune Al Qaeda în Peninsula Arabiei și ISIS. În Ianuarie 2015 rebelii Houthi invadează Sana`a, capital statului, și îl condamnă la moarte pe Hadi și susținătorii săi. Hadi reușeste să controleze regiunea golfului Aden, învingând în diverse rânduri trupele houthite. Dar ofensiva houthită îl determină să se alieze cu Arabia Saudită care întreprinde numeroase bomdardamente, inclusiv asupra Sana`a care produc numeroase victime, inclusiv asupra civililor, fact ce produce numeroase critici din partea comunității internaționale. În Yemen intervine și SUA efectuând numeroase bombardamente întreptate împotriva militanților Al Qaeda și ISIS producând de asemenea numeroase victime atât în rândul insurgenților cât și în rândul civililor. Până în prezent au fost raportate 15 000 de victime, dintre care 115 de la începutul acestui an.

 

Source: Global Security.org,

https://web.archive.org/web/20140125094530/http://www.globalsecurity.org/military/world/war/index.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Marian

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)