Top 9 conflicte armate aflate încă în desfășurare (I)

6 April 2017 | Scris de Marian in Actualitate, Istorie, Politica, TopU cu 0 comentarii

Trăim într-o Europă care, cu puține excepții, nu a mai cunoscut conflictul armat de peste 70 de ani. Acest lucru ne-ar putea face să credem că trăim într-o lume pașnică și sigură. În acest lucru este cum nu se poate mai fals. Depășind etapa războaielor între națiuni lumea cunoaște un nou pericol: războaiele religioase, terorismul internațional și războiul narcoticelor. În continuare, vă propun o listă a celor mai teribile 9 conflicte militare care încă sunt în desfășurare și care amenință pacea în lume.

  1. Războiul din Afganistan (din 2015)

Trupe beligerante: Trupele de securitate afgane, SUA vs opoziția talibană, Al Quaeda vs ISIL)

Talibani în timpul luptelor din Badakhshan, Afganistan (2015)
Source: World News

În anul 2014 președintele SUA, Barack Obama, anunța retragerea progesivă a armatelor SUA și NATO din Afganistan anunțând astfel ceea ce părea încheierea unui conflict militar ce durase 13 ani. Autoritatea guvenramentală a Afganistanului își asuma continuarea procesului de pacificare și lupta constra insurgenților talibani, susținuți de către Al Quaeda.  Mai rămâneau în jur de 9 800 de soldați NATO care aveau rol de instructori militari și protejarea principalelor obiective de securitate alături de poliția afgană. Însă, acest demers a permis opoziției talibane să încerce revenirea la putere în anul 2015 și conflictul a reînceput producând zecii de mii de victime (peste 1 milion de oameni cumulat și aproximativ 2700 de persoane numai în ultimele 3 luni). Intrarea în scenă și a organizației teroriste ISIL (Statul Islamic) nu arată că acest conflict se va termina foarte curând.

2.  Războiul civil din Irak (din 2014)

Trupele beligerante: armata irakiană, trupele kurde peshmerga, Consiliul militar siriac, Forțele reunite ale Ninive, creștinii armeni vs ISIL

Forțele de securitate irakiene în luptă cu teroriștii ISIS, bătălia de la Ramadi, august 2015,
Source: The New Yorker

Pe 4 iunie 2014 Statul Islamic al Iraqului și Levantului lansează o largă ofensivă în Iraq copleșind armata iraqiană și cucerind mare parte din această țară. Teroriștii ISIS execută mii de soldați iraqieni și reușesc să stabilească un califat sub conducerea lui Abu Bakr al-Baghdadi. Acesta a fost punctul de început în crearea Statului Islami. Acest lucru a determinat implicarea Statelor Unite ale Americii și aliatelor NATO în antrenarea milițiilor kurde și a altor organizații miliatare asiriene și armene alături de forțele miliatare iraqiene care au reușit până în aprilie 2017 să elibereze mare parte din Iraq-ul ocupat. Statul Islamic mai ocupă în prezent partea de nord a țări și mici insulițe din centru dar conflictul nu dă semne a se încheia pentru că militanții teroriști înrolează obligatoriu, sub amenințarea torturii și a execuției, civili, inclusiv copii.

 

 

3. Războiul Civil din Siria (din 2011)

Trupele beligerante: Trupele guvernamentale ale regimului Assad (susținute de trupe din Iran și Rusia) vs opoziția siriană (susținută de Turcia) vs Rojava (Kurdistanul de Vest, susținut de SUA și alte state membre NATO) vs Statul Islamic.

Armata siriană în orașul rebel Homs, Siria (iulie 2013)
Source: BBC

Războiul civil din Siria este unul din cele mai sângeroase conflicte și unul din principalii factori de instabilitate globală din prezent. Izbucnit în 2011 în urma reprimării violente de către regimul președintelui Bashar al Assad a unei manifestații pașnice care cerea liberalizarea țării, reforme și eliberarea prizonierilor politici. În prezent este un conflict care depășește barierele unui conflict intrastatal fiind implicat mai multe state care nu par a ceda în a susține material și chiar militar unul din cele 3 părți implicate în război. În anul 2013 a apărut un alt beligerant, inamicul tuturor, și anume Statul Islamic, care a profitat de război  pentru a-și spori puterea și teroarea în zonă. Conflictul a produs până în prezent 420 000 de victime dintre care 7700 de victime numai la începutul acestui an.

 

 

4. Războiul drogurilor din Mexic(din 2006)

Trupele beligerante: Armata Mexicului, susținută de forțe de securitate ale SUA și ale Columbiei vs Sinaloa Cartel, Los Zetas, Gulf Cartel, La Familia Cartel, Tijuana Cartel, Knights Templar, Beltran-Levya Cartel, Juarez Cartel.

Soldat mexican distrugând o cultură de opium din districtul Sinaloa, Mexic (2007),
Source: New York Times

În Decembrie 2006 președintele Mexicului Felipe Calderon anunța începutul luptei contra cartelurilor drogurilor care ajunseseră să controleze, în detrimentul statului, regiuni ale statului mexican. Implicarea armatei în combaterea acestor organizații mafiote care însumau nu mai puțin de 100 000 de luptători în organizațiile paramilitare ale cartelurilor. În prezent războiul a produs 93 000 de victime (1387 doar în acest an) cât și mii de arestări.

 

 

5. Războiul civil din Somalia (din 1991)

Trupe guvernamentale somaleze luptându-se cu radicali islamiști în Mogadishu, Somalia (2011)
Source: BBC

 

Trupele beligerante: Autoritatea de guvernământ a Somaliei (susținută militar de către Ethiopia) vs organizații radicale islamiste: Frontul Democratic de Salvare Somalez (Nord-estul Somaliei), Mișcarea Naționalistă Somaleză (nord-vestul Somaliei), Congresul Unit Somalez, Mișcarea Patriotică Somaleză (în sud) susținute de organizații teroriste internaționale precum Al Quaeda, Al Shabab, Frăția Ismalului, ISIS.

Început ca un conflict între guvernul dictatorial al președintelui Mohamed Barre și opoziția radical-islamistă a devenit un conflict care a transformat Somalia întru-nu fief al terorismului internațional și al pirateriei. Conflictul a produs numeroase victime. Realtime Data (ACLED) indică nu mai puțin de 500 000 de victime provocate de acest conflict (nu mai puțin de 955 în acest an).

 

 

Source: Global Security.org,

https://web.archive.org/web/20140125094530/http://www.globalsecurity.org/military/world/war/index.html

 

 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Marian

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)