Top 7 tipuri de manipulare

25 November 2013 | Scris de Larisa Alexuta in Actualitate, Internet, Oameni cu 0 comentarii

 

Termenul manipulare reprezinta o anumita situatie sociala, care este creata cu un anumit scop. Scopul sau este de a influenta reactiile, atitudinile si comportamentul anumitor persoane sau a unui grup. Exista multe tipuri de manipulare dintre care amintim: propaganda, publicitatea, dezinformarea, comunicarea, santajul, intimidarea si victimizarea.

manipulare 1

7. Propaganda

Minoritatea a descoperit un ajutor destul de puternic pentru a influenta majoritatea. A devenit posibil sa modelezi mintea maselor intr-un asemenea mod incat sa isi indrepte atentia in directia dorita. In structura prezenta a societatii, aceasta practica este inevitabila. Orice actiune sociala importanta isi atinge scopurile cu ajutorul propagandei, in orice domeniu s-ar desfasura. Propaganda este bratul care executa al guvernului invizibil.

6. Publicitatea

manipulare2
Manipularea prin intermediul publicitatii este un lucru foarte des intalnit si functioneaza intotdeauna deoarece oamenii nu stiu ce vor cand cumpara un anumit produs si tind sa aiba un comportament irational atunci cand sunt in cautarea unui anumit produs. Din aceasta cauza cu o reclama bine realizata poti influenta gandurile fiecarei persoane si le poti convinge sa iti cumpere produsul, chiar daca probabil, mai tarziu, isi dau seama ca nici macar nu a nevoie de acel produs.

5. Dezinformarea

Dezinformarea reprezinta actiunea de a face o persoana sa creada intr-un lucru fals sau dandu-le informatii gresite, scopul final fiind acela de a-i manipula si de a-i convinge sa fie de acord cu ideea pe care o promovezi. Ce este diferit la dezinformare, este faptul ca nu este raspandita intentionat, ci este pur si simplu o informatie eronata. Cand credeam ca suntem manipulati prin intermediul dezinformatii trebuie sa ne gandim daca acea informatie este inventata sau are logica pentru noi. Daca totusi credem ca este gresita informatia nu trebuie sa ne lasam influentanti de ea, indiferent cine o promoveaza.

4. Comunicarea

manipulare3
Comunicarea pura nu exista. Toate formele de comunicarea sunt o tentativa de influentare a audientei. Persuasiunea in general se adreseaza oamenilor care pot fi convinsi prin intermediul cuvintelor sau ethos-ului.

3. Santajul

Santajul emotional este o forma puternica de manipulare in care oamenii care ne sunt apropiati ne ameninta daca nu facem ceea ce doresc. Cei care santajeaza emotional stiu cat de mult reprezinta relatia noastra cu ei, pentru noi. Ne cunosc vulnerabilitatile si cele mai adanci secrete.

2. Intimidarea

Intimidarea reprezinta folosirea fricii sau constrangerea pe care altii o folosesc asupra noastra pentru a ne convinge sa le urmam ideile. Cel mai des apare atunci cand anumite persoane superioare noua incearca sa ne faca sa actionam intr-un anumit fel si reusesc acest lucru deoarece noi ii privim ca pe niste exemple.

1. Victimizarea

Reprezinta o tactica prin care cineva pozeaza drept o victima inocenta pentru a castiga simpatia cuiva, atingandu-si scopurile in acest fel.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Larisa Alexuta

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)