Top 5 romane istorice scrise de Mika Waltari

24 April 2017 | Scris de Marian in Istorie, Litere, Top5 cu 0 comentarii

Mika Toimi Waltari (1908-1979) este un prolific dramaturg, scenarist și romancier finlandez. A scris numeroase piese de teatru,  romane psihologice, romane polițiste, scenarii de film, nuvele, povestirii sau literatură pentru copii. Dar se face cu adevărat remarcat prin romanele sale istorice prin care, ca un adevărat detectiv, reușește să identifice profilul și secretele omului din trecut. În cadrul acestui articol mi-am propus să creez un top al celor mai cunoscute romane istorice scrise de către autorul finlandez.

 

 1. Egipteanul

  Egipteanul
  Source: Libraria online

Egipteanul sau Cincisprezece cărți care conțin memoriile medicului Sinuhe (1390-1335 î.Chr.)  este romanul care l-a propulsat printre cei mai citiți autori ai secolului XX. A fost redactat în anul 1945 și a fost tradus în peste 30 de țări. Romanul lui Mika Waltari este o impresionantă punere în scenă a Egiptului din secolul al XIV-lea î.Chr., când prăbușirea unuia dintre cele mai mari imperii din istorie era iminentă. Narațiunea își poartă cititorul prin întreaga lume cunoscută atunci – din Babilon în Creta și din Teba la Ierusalim –, pivotând în jurul unei figuri memorabile: Sinuhe, personaj cu origine misterioasă, care devine medicul faraonului Akhenaton. A fost tradus în română fiind editat la editura Polirom în anul 2015.

 1. Etruscul

„Etruscul” sau  „Zece cărți despre nemaipomenita viață a nemuritorului Turms, 520-450 î.Chr.” a fost redactat în anul 1955 fiind tradus ulterior în peste 20 de limbi. Este un incitant roman de aventuri având toate ingredientele genului-călătorii riscante, lupte, întâmplări misteriosase- și, totodată, o adevarată enciclopedie romanțată a civilizației mediteraneene din secolul al V-lea î.Chr.  Romanul este și unul inițiatic, în care eroul, Turms, ajungând în Etruria, își descoperă adevărata identitate și acceptă să se supună destinului ales de zei. A fost tradus în limba română la editura Polirom în anul 2003.

 1. Amanții din Bizanț

  Amantii din Bizant
  Source: Libris.ro

Amanții din Bizanț sau Însemnările lui Ioannis Anghelos, în anul căderii orașului Constantinopol, 1453 a fost redactat în 1952 și este un roman istoric, memorialistic cât și unul din cele mai reușite romane de dragoste (părere personală). Lucrarea reprezintă o impresionantă frescă a ultimelor luni dinainte de căderea Constaninopolului în mâna turcilor conduși de către neînfricatul și crudul sultan, Mehmet al II-lea Cuceritorul. Amanții din Bizanț dezvoltă, pe un fundal istoric tulbure, o tragică poveste de iubire. Protagoniștii acestei dureroase istorii sunt Ioannis Anghelos, ultimul descendent al dinastiei bizantine a Anghelizilor, abia întors din Vestul Europei, unde familia lui se refugiase din cauza sorții potrivnice, și Ana Notaras, mândra și nonconformist fiică a arhiducelui Lukas Notaras, cel din a cărei ambiție și trădare va duce la căderea Constantinopolului și moartea fiicei sale. Romanul a fost tradus în limba română la editura Polirom în anul 2011.

 1. Romanul

  Romanul
  Source: Libris.ro

Romanul a fost publicat  în anul 1964 și este ultima din seria marilor opere istorice ale lui Mika Waltari, încheind trilogia din care mai fac parte Egipteanul și Etruscul. Cartea zugrăvește destinul lui Minutus Lausus Manilianus, fiul lui Marcus Mezentius din romanul Secretul împărăției. Ajuns la vârsta maturității, Minutus își scrie memoriile pentru folosul fiului său, reconstituind astfel universul Romei antice din perioada împăraților Claudius și Nero. Minutus își începe călătoria la vârsta de cincisprezece ani și străbate Imperiul Roman din orașul natal, Antiohia, până în Roma, Britania, Corint și Ierusalim, trecând prin numeroase aventuri. Minutus aleargă după faimă, avere și statut social, însă ajunge să plătească pentru lăcomia lui. Pe lângă personajele faimoase din istoria Romei, povestea aduce în prim-plan și începuturile creștinismului, urmărind soarta apostolilor Petru și Pavel, dar și persecuțiile împotriva adepților noii „superstiții”. Romanul a fost tradus în limba română la editura Polirom în anul 2016.

 1. Secretul împărăției

  Secretul imparatiei
  Source: Libris.ro

Secretul împărăției relatează evenimentele cuprinse în Noul Testament din perspectiva unui erudit roman aflat în căutarea lui Mesia. Povestea lui Marcus Mezentius Manilianus se dezvăluie de-a lungul a unsprezece epistole pe care acesta i le scrie iubitei, Tullia, o nobilă romană. Se suprapun în ele lumi și culturi, adevăruri istorice, mituri și învățăminte care oferă un răspuns surprinzător la căutările protagonistului. Tema religioasă a romanului este mai degrabă un pretext pentru o epopee istorică și de aventuri, scrisă în același stil accesibil, deja cunoscut cititorilor. Romanul a fost tradus în limba română la editura Polirom în anul 2016.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Marian

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)