Top 5 rețete grecești populare printre români

26 April 2017 | Scris de Alice in Bucatarie, De stiut, Top5 cu 0 comentarii

Bucătăria grecească este renumită în întreaga lume, fiind definită de două mari ingrediente: uleiul de măsline și lămâile. În România au fost preluate câteva rețete grecești ce au intrat cu timpul în gama largă de feluri de mâncare ce sunt consumate pe scară largă. Mai mult, în toate orașele mari (București, Constanța etc) s-au deschis localuri cu specific grecesc ce invită călătorii să ia masa încercând să imite pe cât posibil atmosfera mediteraneană specifică Greciei. Vă propun să parcurgeți topul de mai jos pentru a vedea cele mai populare cinci rețete împrumutate de români de la bucătăria tradițional grecească.

 

1. Salata grecească

Salatele sunt foarte apreciate în bucătăria românească, fiind consumate cel mai adesea începând cu venirea primăverii, când legumele necesare se găsesc din abundență la piață, la un preț accesibil. Modul de preparare este unul simplu și presupune utilizarea de salată verse, roșii, castraveți, ceapă roșie, la care se adaugă brânză și opțional măsline. Compoziția se drege cu ulei de măsline, zeamă de lămâie și verdețuri (pătrunjel/busuioc). Există și foarte multe rețete derivate din cea de bază în care sunt introduse diverse alte ingrediente. De pildă creveți pentru un plus de gust, sfeclă murată sau înlocuirea lămâii cu vinul roșu. Totuși, adăugând noi ingrediente riscăm să modificăm atât gustul, cât și aspectul salatei, obținând cu totul altceva.

 

2. Gyros

Gyros-ul este practic un tip grecesc de shaorma realizat în lipie sau pita. Acesta conține ca ingrediente de bază cartofi prăjiți, carne (de obicei pui sau porc) și salată de varză sau castraveți. De asemenea, poate conține diferite tipuri de sos (muștar/maioneză) și ceapă. Peste carnea călduță se poate stoarce și puțină lămâie înainte de a consuma gyros-ul.

 

 

3. Souflaki

Acestea sunt tradiționalele frigărui grecești care se servesc cu pita. Ele sunt realizate din carne de pui (dar la fel de bine se pot face și din porc), fiind consumate de obicei fără alte adaosuri (ceapă/ciuperci sau alte legume). Tava sau farfuria pe care sunt puse se poate stropi cu zeamă de lămâie. La fel de bine pot fi consumate împreună cu un sos alb.

 

4. Ciorbă a la grec

Renumita ciorba a la grec se consuma foarte des la noi și poate fi făcută cu aproape orice tip de carne: pui, porc, miel etc. Are însă ca ingrediente specifice lămâile, smântâna, gălbenușul de ou și neapărat verdețurile proaspete. Aceasta nu necesită mult timp de pregătire și are un gust extraordinar, lucru care o face foarte populară printre iubitorii de supe și ciorbe.

 

5.Sos tzatziki

Renumitul sos tzatziki are origini grecești, însă cu mult timp în urmă a fost împrumutat de bucătăria românească și este în prezent unul dintre cele mai apreciate sosuri. Baza acestui sos este reprezentată de către iaurtul grecesc (ce poate fi înlocuit la nevoie de o combinație de iaurt normal cu smântână), la care se adaugă castraveți rași, mărar verde tocat mărunt, suc de lămâie, sare, piper, usturoi. El se prepară rapid și are calitatea de a rezista mai multe zile la frigider, ceea ce îl face un aliment accesibil și consumat adesea.

Surse imagini: salata greceasca, gyros, souflaki, ciorba a la grec, sos tzatzikiRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Alice

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)