Top 5 castigatori ai Premiului Nobel pentru Literatura (2008 – 2013)

2 April 2014 | Scris de Alexandra Rati in Litere cu 0 comentarii

 

Premiul Nobel pentru Literatura, in special, este ravnit de multi prozatori, poeti si romancieri. Consultand site-ul oficial al Premiilor Nobel, putem sa alcatuim un top al castigatorilor recenti pentru literatura din perioada 2008 – 2013. Iata cei cinci castigatori din perioada 2008 – 2013 ai Premiului Nobel Pentru Literatura. Fiecare castigator a primit ca premiu 1.1 milioane dolari americani.

 

5. Herta Müller

Herta Muller Foto: chinadigitaltimes.net

Herta Muller
Foto: chinadigitaltimes.net

Nuvelista si poeta de origine romana Herta Müller (nascuta la data de 17 august, 1953 in Nițchidorf, Romania), a castigat Premiul Nobel pentru Literatura in anul 2009. Herta a fost favorita la acest premiu in anul 2009, desi toata lumea spera ca premiul sa mearga catre scriitorul Mircea Cartarescu. Cartea pentru care a primit Premiul Nobel pentru Literatura se numeste “Leaganul Respiratiei”.

 

4. Mario Vargas Llosa

Mario Vargas Llosa Foto: residenciasek-elcastillo.blogsek.es

Mario Vargas Llosa
Foto: residenciasek-elcastillo.blogsek.es

Poate cel mai popular scriitor din Peru, Mario Vargas Llosa (nascut la data de 28 martie, 1936 in Arequipa, Peru), a castigat Premiul Nobel pentru Literatura in anul 2010, pentru
“cartografierea structurilor puterii”.

3. Tomas Tranströmer

Tomas Transtromer Foto: devoratoruldecarti.ideilibere.ro

Tomas Transtromer
Foto: devoratoruldecarti.ideilibere.ro

Poetul de origine suedeza Tomas Tranströmer (nascut la data de 5 aprilie, 1931 in Stockholm, Suedia) a castigat Premiul Nobel pentru Literatura in anul 2011. Principala motivare a premiului oferit de catre academie a fost faptul ca, poetul, „prin imaginile sale condensate, diafane, ne ofera un acces proaspat la realitate”.

2. Mo Yan

Mo Yan Foto: humanities.blogs.ie.edu

Mo Yan
Foto: humanities.blogs.ie.edu

Mo Yan este pseudonimul literar al scriitorului Guan Muoye, nascut la data de 17 februarie in Gaomi, China. Scriitorul a obtinut Premiul Nobel pentru Literatura in anul 2012, datorita faptului ca acesta este un autor „care cu realism halucinant imbina povesti populare, istorie si contemporaneitate”.

1. Alice Munro

Alice Munro Foto: cbc.ca

Alice Munro
Foto: cbc.ca

Cel mai recent Premiu Nobel pentru Literatura a mers catre scriitoara de origine canadiana, Alice Munro (nascuta la data de 10 iulie, 1931 in Wingham, Canada). La inmanarea premiului, mentiunea care i s-a facut scriitoarei canadiene Alice Munro a fost aceea ca dansa este o “maestra a nuvelei contemporane”. De asemenea, Alice Munro este prima femeie canadiana, care, de la infiintarea Premiilor Nobel (1901) a castigat Premiul Nobel pentru Literatura.

Sursa:  Nobelprize.orgRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Alexandra Rati

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)