Top 3 replici ramase in istorie ale lui Iulius Caesar

12 November 2011 | Scris de Cristiana Alecsandru in Istorie, Litere, Oameni, Politica, Top3 cu 0 comentarii

Personalitate puternica a lumii romane stravechi, Gaius Iulius Caesar este cunoscut de toti ca un militar desavarsit in purtarea razboaielor romane si ca un lider al unui mare neam ambitios. Putin stiu insa ca acesta a avut si o latura mai artistica, astfel ca in urma sa au ramas doua lucrari foarte pretioase pentru istoriografie: “Comentariile despre razboiul civil” si “Comentariile despre razboiul galic”. Prin operele sale, dar si prin aportul altor scriitori ai timpului s-au consacrat citate celebre folosite foarte des in vocabularul nostru de zi cu zi. Printre acestea se numara si urmatoarele:

3.”Fere libenter homines id quod volunt credunt”

Aproape intotdeuna oamenii cred ceea ce-si doresc. Expresia a fost regasita in lucrarea “De bello galico” scrisa de insusi Iulius Caesar. Citatul vrea sa sugereze faptul ca oamenii au tendinta sa fie subiectivi si parerile sunt influentate mult de ceea ce-si doreste fiecare. (foto: Artmight.com)

2. “Alea iacta est”

Zarurile au fost aruncate. Se pare ca aceasta replica a fost rostita  la traversarea raului Rubicon in timpul razboiului civil din 49 I.H. cu Pompei.  Rubiconul reprezenta granite Galiei cu Italia. Prin trecerea acestui rau, Caesar invada o tara straina incercand sa o cucereasca. Aceasta expresia a fost regasita in cronica lui Suetoniu, istoric roman din secolul al II lea d.H. (foto: Tektonics.org)

1.”Veni, vedi, vici”

Am venit, am vazut, am invins. Cu aceste cuvinte Iulius Caesar si-a anuntat victoria de la Zela  in 47 î.Hr.impotriva armatei lui Farnace din Pont. Expresia este folosita pentru a sugera hotararea si determinarea de a face initia o actiune, hotarare si deterninare care nu pot avea ca rezultat decat o victorie, atingerea scopului propus. Sintagma este citată în “Viata lui Cezar” , una dintre faimoasele opere biografice ale scriitorului grec Plutarh. (foto: Karenswhimsy.com)Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Cristiana Alecsandru

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)