TOP 3 FILME RUSEŞTI

13 April 2017 | Scris de Marian in Cinema, Top3 cu 0 comentarii

Pline de spiritualitate, de ideea sacrificiului şi a luptei unui popor cu o istorie potrivnică, filmele ruseşti au captivat şi continuă să captiveze ochii privitorilor. În cadrul acestui articol, mi-am propus să creez un top al unor filme remarcabile în peisajul cinematografic rusesc.

 

  1. ,,ANDREI RUBLIOV” (1966)

,,Andrei Rubliov” este o dramă cu caracter biografic de Andrei Tarkovski din 1966, care prezintă viața pictorului de icoane din secolul al XV-lea. Filmul propune o meditație pe tema relației dintre creatorul de artă în general, și epoca în care trăiește. În contrast cu personajul Andrei Rubliov, descrierea realităților Rusiei anilor 1400 este crudă și dramatică. Realizat în maniera frescei istorice, filmul povestește viața celebrului iconar rus de la cumpăna secolelor XIV-XV, Andrei Rubliov. Acțiunea se desfășoară pe durata unui sfert de veac și este alcătuită dintr-un prolog și șapte părți:,,Măscăriciul” (1400), ,,Teofan Grecul”(1405), ,,Patimile după Andrei” (1406), ,,Judecata de Apoi” (1408), ,,Năvălirea” (1408), ,,Tăcerea” (1412), ,,Clopotul” (1423).

  1. ,,OGLINDA” (1975)

,,Acest film-eseu autobiografic gravitează în jurul imaginii obsedante a mamei, o mamă enigmatică, apropiată şi indiferentă totodată, care nu explică nimic copiilor, lăsându-i să descopere singuri lumea cu senzatiile ei, ca un imens labirint. Rar cinematograful a reuşit să surprindă de atât de aproape impresiile primare, care nici nu sunt numite.” Spunea Michel Chion în ,,Dictionnaire des films” – Larousse (1995).

Proiectul ,,Oglinda” (al patrulea lungmetraj al lui Tarkovski, ce ocupă un rol central – atât numeric cât și estetic – în filmografia sa) a fost intitulat – provizoriu – ,,Mărturisirea”, apoi ,,O zi luminoasă” și este dedicat mamei sale (Maria Vișniakova) – care se joacă pe sine în film. ,,Filmul acesta”, afirma Tarkovski, ,,și-a propus să reconstituie viețile oamenilor pe care i-am iubit și pe care i-am cunoscut bine. Am dorit să spun povestea suferinței pe care o trăiește un om atunci când simte că nu-i poate răsplăti pe cei dragi din familia sa pentru tot ceea ce ei i-au dăruit. Acest om simte că nu i-a iubit îndeajuns și această idee îl chinuie și nu îl lasă să trăiască.”

  1. ,,OSTROV” (2006)

Filmul este regizat de Pavel Lungin, un renumit regizor rus, devenit faimos cu filmul ,,Taxi Blues”, un film al erei ,,perestroika”.

Filmul “Ostrov”, structurat ca o parabolă, ne prezintă povestea Părintelui Anatolie, un călugăr rus căutând iertarea lui Dumnezeu pentru uciderea camaradului său, din ordinul unui ofiţer nazist, pentru a-şi salva propria viaţă.
Acţiunea se derulează în anii ’70, într-o mănăstire izolată situată pe o insulă din nordul Rusiei, perioadă în care Biserica Rusă se afla încă în prigoana comunistă.

Regizorul Lungin spune despre filmul său: ,,Noi am încercat să transmitem mesajul că există un Dumnezeu, că nu suntem singuri pe pământ”.

Noul film al lui Pavel Lungin, “Ostrov”, avându-l în distribuţie pe Petr Mamonov un “sfânt monah” a obţinut un succes fenomenal în Rusia, fiind nominalizat la toate categorile festivalului de film Golden Eagle, instituit de Nikita Mihalkov.

Filmul, apreciat de către intelectuali şi de către cler deopotrivă, a fost difuzat şi în SUA în cadrul săptămânii filmului rusesc.

,,Ostrov”, filmul de închidere al festivalului Filmului veneţian în anul 2006, înregistrează cea mai mare audienţă pe ecranele ruseşti, fiind de asemenea difuzat de către televiziunea naţională pe data de 07.01.2007, sărbătoarea Crăciunului în Rusia. Sondajele de audienţă îl plasează pe locul doi după cuvântul de anul nou al preşedintelui Putin.

 

 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Marian

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)