Top 13 fapte interesante despre Fidel Castro (II)

9 April 2017 | Scris de Alice in Curiozitati, De stiut, Istorie, Oameni, Politica, Top, TopU cu 0 comentarii

Fidel Castro a fost, fără îndoială, unul dintre cei mai controversați lideri politici ai secolului al XX-lea. Acesta A beneficiat de mai multe biografii, iar în legătură cu viața sa a fost realizat inclusiv un film cu mai mult timp înainte de decesul acestuia. Mai jos vom expune o lista cu cele mai interesante detalii despre viața liderului cubanez care a marcat istoria veacului trecut și care a transformat Cuba dintr-o feudă americană condusă de mafie și corupție într-un stat stabil. Deși a fost acuzat de numeroase ori de abuz de putere și exagerări pe parcursul conducerii sale, personalitatea sa rămâne la fel de importantă pentru istoria regională și chiar mondială a secolului XX.

 

6. Anii de facultate

Fidel Castro a absolvit Facultatea la Havana, devenind în 1950 triplu licenţiat în ştiinţe juridice, ştiinţe sociale şi drept internaţional, iar mai tărziu a deschis chiar un cabinet de avocatură pentru oamenii săraci. Mai mult, Castro a folosit această profesie ca armă împotriva oponentului său, Fulgencio Batista, împotriva căruia a redactat o petiție care însă  nu a avut roade.

7. Primele acțiuni împotriva sistemului de conducere cubanez

După ce a absolvit acesta a luat parte la mai multe acţiuni revoluţionare. În 1852 a participat la o acţiune eşuată contra dictatorului Republicii Dominicane, Rafael Trujillo. Pentru a scăpa cu viaţă a fost nevoit să sară peste bordul navei pe care de afla și a înotat 10 mile marine prin ape despre care se spune că erau populate de rechini pentru a ajunge acasă.

 

8. Condamnarea la închisoare și exilul

În urma conflictelor cu Batista, acesta a fost condamnat la 15 ani de închisoare, însă nu a fost reținut decât doi ani, după care a plecat în exil în Mexic și SUA. Acolo a pus bazele unei mișcări împotriva sistemului corupt din Cuba.

 

9. Prietenia cu Che Guevara

 

A fost bun prieten cu argentinianul Ernesto Rafael Guevara de la Serna, cunoscut drept Che Guevara. Cu acesta are o lungă colaborare pe parcursul luptelor de guerila și îî conferă gradul de comandant , cel mai important grad din cadrul gherilei. Mai târziu Che Guevara a devenit chiar directorul Băncii Centrale a Cubei și ministrul industriilor.

 

10. O sută de ore cu Fidel

Mai mulți autori au scris lucrări despre Fidel Castro, însă cea mai interesantă carte despre acesta rămâne volumul lui Ignacio Ramonet din 2006 denumit „O sută de ore cu Fidel”. Lucrarea este diferită datorită faptului că a fost concepută sub forma unui interviu cu liderul cubanez pe parcursul a mai mult de șapte sute de pagini. De-a lungul vieții sale, Castro a supraviețuit multor tentative de omor, iar în legătură cu cele peste șase sute de comploturi nereușite a fost realizat în anul 2000 un film documentar numit  „638 Ways to Kill Castro”.

 

11. Fidel Castro și Herbert  Matthews

În timpul războiului de gherilă condus de către Fidel Castro pentru a pune mâna pe puterea din Cuba, acesta a fost intervievat de mai multe ori de către jurnalistul de război Herbert L.Matthews de la New York Times, care a fost acuzat ulterior că scrie din America și nu ar fi fost niciodată să în munții Cubei să discute cu rebelul. Astfel că în 1957 jurnalistul publica o fotografie care a devenit celebră cu el alături Castro în Sierra Maestra.

 

12. Criza rachetelor

Criza rachetelor (1962) a reprezentat probabil cea mai tensionată perioadă din istoria Cubei, atunci când navele de spionaj americane au descoperit că pe teritoriul Cubei fuseseră construite mai multe baze nucleare în care URSS a instalat rachete cu focoase termonucleare capabile să lovească oricând mai multe orașe americane. Președintele american John Kennedy și conducătorul sovietic Nikita Hrușciov au fost la un pas de a declanșa ceea ce ar fi putut deveni a treia conflagrație mondială din istoria omenirii. Totuși, această criză periculoasă a fost depășită fără izbucnirea vreunui război.

 

13. Sfârșitul vieții

S-a pus adesea întrebarea dacă a existat un cult al personalității în cazul lui Fidel Castro și dacă da în ce a constat acesta. La începutul conducerii sale, el a încercat să limiteze acest tip de manifestări, însă pot fi identificate pe parcursul domniei sale atât de controversate și astfel de elemente de cult al personalității. Acesta a decedat în noiembrie 2016, după ce de mai mulți ani trecuse conducerea Cubei în mâinile fratelui său Raul Castro.

 

Suse foto: Fidel Castro, Castro și L. Mattews,Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Alice

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)