Top 13 fapte interesante despre Fidel Castro (I)

8 April 2017 | Scris de Alice in De stiut, Evenimente, Istorie, Oameni, Politica, Sport, Top, TopU cu 0 comentarii

Fidel Castro a fost, fără îndoială, unul dintre cei mai controversați lideri politici ai secolului al XX-lea. Acesta A beneficiat de mai multe biografii, iar în legătură cu viața sa a fost realizat inclusiv un film cu mai mult timp înainte de decesul acestuia. Mai jos vom expune o lista cu cele mai interesante detalii despre viața liderului cubanez care a marcat istoria veacului trecut și care a transformat Cuba dintr-o feudă americană condusă de mafie și corupție într-un stat stabil. Deși a fost acuzat de numeroase ori de abuz de putere și exagerări pe parcursul conducerii sale, personalitatea sa rămâne la fel de importantă pentru istoria regională și chiar mondială a secolului XX.

1.Generația din care face parte Fidel Castro

Castro aparţine generaţiei de revoluționari ai secolulu XX alături de Nelson Mandela, Ghe Guevara, Camilo Torres. El avut legături apropiate cu unii dintre cei mai importanţi oameni politicii ai vremii sale, precum Indira Gandhi, Tito, Hrusciov, Jiang Zemin, Nasser şi a cunoscut mai mulţi oameni de cultură printre care se numără Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Ernest Hemingway, Gabriel Garcia Marquez, Gerard Depardieu, Steven Spielberg, Maradona.

 

2. Copilăria

Numele său întreg era Fidel Alejandro Castro Ruz și s-a născut în 1926 în Cuba, fiind educat în sânul unei familii de fermieri bogați care dețineau o plantație de trestie de zahăr. La 13 ani a inițiat primul gest de nesupunere, instigându-i pe lucrătorii de la trestia de zahăr să organizeze o grevă împotriva tatălui său pentru a obţine condiţii de lucru mai bune. Mai târziu povestea că profilul său de revoluționar de datorează chiar faptului că a fost fiu de fermier, fapt care i-a permis să intre în contact cu situația mizeră a muncitorilor din pătura săracă a populației.

 

3. Posibilitatea unei cariere în baseball

În ultimul an de liceu a fost desemnat cel mai bun sportiv al liceului. Acesta s-a remarcat la baschet, la fotbal, la baseball, la alergări de fond şi de viteză, în aproape toate disciplinele sportive. Dintre acestea, cel mai adesea prefera să facă drumeții pe munte, pe care le considera provocări adevărate. Acestea i-au servit mai târziu, în timpul războiului de gherilă pe care l-a dus în munții cubanezi. În 1949 a avut posibilitatea să își realizeze o carieră sportivă în lumea baseball-ului profesionist, atunci când echipa New York Giants i-a oferă un contract, însă a respins oferta. Ulterior, un membru al negociatorilor a declarat: „A fost incredibil, a refuzat. Nimeni din America Latină nu mai spusese până atunci nu”.

 

 4.Suspiciunile de crimă din perioada liceului

În acestă perioadă a fost acuzat de trei ori că  a participat la tentative de omor:  în 1946 ar fi  împuşcat un membru al Uniunii Insurecţiale Revoluţionare, 1948 se bănuia că l-a ucis pe directorul  Sporturilor, Manolo Castro (care, în ciuda numelui, nu îi era rudă), iar în același an a fost suspectat ca a împuşcat un ofiţer de poliţie. Toate aceste 3 cazuri au rămas în istorie fără a fi vreodată demonstrate.

 

5. Longevitatea conducerii sale

Pe parcursul conducerii sale în SUA s-au succedat unsprezece preşedinţi americani (Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon, Ford, Carter, Reagan, Bush senior, Clinton, Bush junior și Barack Obama); de asemenea, a supravieţuit mai multor secretari generali sovietici, devenind liderul cu cea mai mare perioadă în care a condus un stat de pe parcursul întregului secol XX.

 

Sursa imagine: Fidel CastroRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Alice

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)