Top 10 romane istorice (II)

27 April 2017 | Scris de Marian in Istorie, Litere, Top10 cu 0 comentarii

Îmbinând realitatea istorică cu geniul literar al unor scriitori care au încercat să afle adevărul despre trecut, literatura universală ne-a oferit opere de o valoare de neestimat și care pot constitui deopotrivă capodopere literare dar și surse de imaginație cu privire la societățile de mult apuse. În cadrul acestui articol mi-am propus să creez un top al celor mai importate 10 romane de ficțiune istorică.

  1. Shogun

Romanul, publicat în anul 1975, face parte din seria Saga Asiatică a renumitului scriitor James Clavell. A fost tradus în peste 40 de limbi și ecranizat în anul 1980. Subiectul romanului tratează ascensiunea lui Ieyasu Togukawa de la un senior regional, daymo, la rangul de shogun, guveranator și lider de facto al Japoniei de secol al XVII-lea. James Clavell a încercat prin acest roman să descrie Japonia feudală, condusă după codul de onoare (Bushido) al samurailor, o Japonie misterioasă şi plina de intrigă pentru europeni,  o Japonie în care strategia militară şi politică constituie o particularitate aparte. Pentru a relata toate acestea, Clavell se foloseşte de personajul principal, un englez, John Blackthorne (Anjin-san), pe care-l investeşte în rolul de observator.  Clavell prezintă, în opera sa, contradicţiile care există între “lumea civilizată” şi “păgânii” sau “barbarii” din Orient.

  1. Rob Roy

Romanul lui Walter Scott a fost scris la 1817 și prezintă o serie de evenimente petrecute cu o sută de ani în urmă, în perioada răscoalei Iacobiților din Anglia, la care a luat parte și personajul al cărui nume dă titlul romanului. Rob Roy, care făcea parte din clanul MacGregor, a reușit să strângă în jurul său mai multe clanuri, cu ajutorul cărora a luat parte la a cincisprezecea răscoală Iacobită din Scoția. Bijuteria acestui roman este însă limbajul. Sir Walter Scott dă naștere unui recital de descriere a locurilor și a oamenilor și de dialog britanic asezonat cu acel dialect scoțian, care deși este dificil de citit, creează tot farmecul de limbaj.

  1. Cronica celor Trei Regate

Redactat de către eruditul chinez Luo Guanzhong în secolul al XIV-lea și prezintă o perioadă de anarhie din istoria Imperiului Chinez, și anume perioada celor Trei Regate (184-280 p. Chr). Pe baza materialelor istorice, notiţelor, povetirilor anecdotice, chiar şi legendelor populare, îmbinându-le cu dezideratul său politic şi experienţa acumulată în participarea la răscoala ţăranească, scriitorul a redat în mod viu şi veridic în opera sa monumentală, episodul istoric în care cele trei regate în care era divizată China (220 – 280 e.n.) purtau lupte politice şi militare pentru acapararea puterii supreme a împărăţiei. Valoarea artistică a romanului este multilaterală. Prin descrierea luptelor militare şi politice crâncene şi recurgând la felurite maniere artistice, autorul a zugrăvit un mare număr de personaje în carne şi oase. Cartea are peste 400 de personaje, dintre care, migălos creionate şi bine individualizate sunt câteva zeci. Regele statului Wu, Cao Cao, viclean, suspicios şi complotist de marcă, consilierul militar al statului Shu, Zhuge Liang, geniu în arta războiului, marele comandant de oşti al statului Shu, Zhang Fei, curajos, brutal şi necioplit, însă nu lipsit de prudenţă în unele împrejurări, comandant general al oştirii statului Wu, Zhou Yu, inteligent, orgolios şi dornic totdeauna să-i întreacă pe toţi ceilalţi, dar cu suflet mărginit, şi mulţi alţii, sunt figuri tipice în carne şi oase, care se bucură de o mare popularitate.  Romanul a fost tradus în numeroase limbi și este apreciat drept o capodoperă.

  1. Exodus

Romanul lui Leon Uris, publicat în anul 1958, prezintă povestea fondării statului modern Israel. Începe prin povestirea peripețiilor prin care trec o serie de imigranți evrei la bordul navei Exodus. La momentul apariției, Exodus a fost un adevărat fenomen în Statele Unite fiind cel mai apreciat bestseller după „Pe aripile vântului”. Povestea urmărește călătoria unor imigranți evrei, conduși de protagonistul Ari Ben Canaan, din centrul de detenție britanic de pe insula Cipru către Palestina.

  1. Eagle in the Snow

Este un roman de ficțiune istorică publicat în anul 1970 de către scriitorul Wallace Breem. Prezintă viața generalului Paulinus Gaius Maximus, un credincios al cultului lui Mithra într-o perioadă când creștinismul devine religie dominantă în Imperiul Roman. Maximus este unul din ultimii apărători ai Zidului lui Hadrian în Britannia cât și ai Germaniei organizând o apărare eroică pe frontiera Rinului. După ce reușește să învingă invadatorii alani cu o armată inferioară din punct de vedere numeric. Este învins însă de birocrația Imperiului Roman Târziu și va fi condamnat, în cele din urmă, pentru credința sa păgână.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Marian

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)