Top 10 romane istorice (I)

25 April 2017 | Scris de Marian in Curiozitati, Litere, Top10 cu 0 comentarii

Îmbinând realitatea istorică cu geniul literar al unor scriitori care au încercat să afle adevărul despre trecut, literatura universală ne-a oferit opere de o valoare de neestimat și care pot constitui deopotrivă capodopere literare dar și surse de imaginație cu privire la societățile de mult apuse. În cadrul acestui articol mi-am propus să creez un top al celor mai importate 10 romane de ficțiune istorică.

  1. Război și pace

Romanul lui Lev Tolstoi, publicat în anul 1869, descrie asemeni unei opere istorice efectele războaielor napoleoniene asupra familiilor aristocratice rusești la începutul secolului al XIX-lea. Încadrându-se și contribuind la definirea realismului literar, romanul Război și pace reușește să creeze tabloul dinamic al unei lumi sociale foarte complexe. Scenele narative se mută din salonul unei familii aristocratice rusește, precum familia Rostov sau Bolkonski, la scenele de război punând în evidență o lume aflată în haos. Tolstoi reușește cu un foarte mare talent să îmbine ficțiunea literară cu adevărul istoric astfel că nu este de mirare că opera sa Război și pace este considerată a fi cel mai important roman istoric al tuturor timpurilor.

 

  1. Eu, Claudius împărat

Romanul lui Robert Graves din anul 1934 reușește să ofere una dintre cele mai reușite biografii ficționale ale împăratului roman Claudius. Scris la persoana întâi, romanul descrie una dintre cele mai zbuciumate perioade din istoria Romei. Este povestea vieții lui Claudius, care, considerat retardat din cauza infirmității sale fizice, preferă să nu contrazică prin nimic această credință, pentru a putea supraviețui intrigilor și încercărilor de otrăvire din vremea domniilor lui Augustus, Tiberius și Caligula cel nebun.  Graves încearcă să-l reabiliteze pe împăratul discreditat pe nedrept de-a lungul istoriei creând profilul unui împărat bun și foarte curajos.

  1. Quo vadis?

Romanul scriitorului polonez Henryk Sienkiewicz (1895) evocă persecuțiile suferite de creștini în perioada lui Nero și aceasta prin intermediul poveștii de dragoste dintre o tânără creștină, Ligia și Marcus Vinicius, patrician roman. Puterii romane, reprezentate de un împărat ce avea drept de viață și de moarte asupra tuturor supușilor săi, i se opune puterea credinței creștine, împărtăşită cu precădere de plebe. Însă cele două forțe potrivnice nu sunt din aceeaşi lume şi nu se manifestă în acelaşi chip. În vreme ce puterea militară și politică a Romei se afirmă prin violență, desfrâu și opulență, puterea spirituală se vădeşte în smerenie, în bunătate şi, mai presus de orice, în dragoste curată.

  1. Stâlpii pământului

Romanul lui Ken Follet (1989) spune povestea construirii unei catedrale în orașul fictiv Kingsbridge din Anglia secolului al XII-lea.  Acțiunea se desfășoară în perioada Anarhiei, perioada de timp cuprinsă între scufundarea White Ship și decesul prințului moștenitor al tronului Angliei, războiul civil devastator dintre uzurpatorul Stephan de Blois și Maud alături de soțul ei Geoffrey de Anjou și instalarea dinastiei Plantagenet în Anglia. Romanul spune povestea lui Tom arhitectul și a familiei sale de constructori care reușesc să ridice prima catedrală în stil gotic din Anglia. Povestea este continuată de romanul World Without End (2007) care povestește o altă perioadă de anarhie din istoria Angliei care are în centru orășelul Kingsbridge, acțiunea desfășurându-se de această dată cu 150 de ani mai târziu.

  1. Ivanhoe

Este un roman istoric public în 1820 de către scriitorul scoțian Walter Scott. Ivanhoe este povestea uneia dintre ultimele familii nobile saxone din Anglia secolului al XII-lea când puterea este controlată fără dar și poate de către normanzi. Romanul oferă o descriere foarte colorată, specifică curentului romantic în care se încadrează opera, societatea medievală englezească de la începutul Evului Mediu. Sunt prezentate viața familiillor nobile, dar și a  celor nevoiași, diviziunea dintre creștini și evrei, dintre cei care au puterea și dintre cei care se răzvrătesc.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Marian

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)